FOTO -VIDEO Svečano obilježena 31. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a. Vitezovi koji su dali svoju krv i dio tijela za Hrvatsku, veći su od svih nas živih!

Uoči Cvjetnice, spomendana Isusovog ulaska u Jeruzalem, kao heroja i junaka, obljetnicu svog osnivanja obilježili su još jedni heroji, našeg Domovinskog rata - IX. bojna Rafael Vitez Boban...Obiteljima su predana priznanja i zahvalnice, i svako to ime i slika na zidu dvorane odzvanjalo je u tišini dostojanstvenog pijeteta...

Podijeli

Foto-D.L.Budimir

Klanjam se obiteljima koje trpe i pate zbog gubitka svojih najmilijih. Vitezovi koji su dali svoju krv i dio tijela za Hrvatsku, veći su od svih nas živih’ – Marko Skejo, jedan od zapovjednika IX. bojne, u svom govoru zahvale, nakon što je proglašen vitezom bojne…

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici IX. bojne HOS- a Rafael Vitez Boban u nedjelju su ispred spomenika svojim poginulim suborcima na Splitu 3 obilježili 31. godišnjicu osnivanja ratne postrojbe iz Domovinskog rata – IX. bojna Rafael Vitez Boban…

Uoči Cvjetnice, spomendana Isusovog ulaska u Jeruzalem, kao heroja i junaka, obljetnicu svog osnivanja obilježili su još jedni heroji, našeg Domovinskog rata – IX. bojna Rafael Vitez Boban.

U Splitu, točnije Kaštelanskom zaljevu, sjevernom dijelu splitskog poluotoka, mala crkvica sv.Ante bila je tijesna za sve koji su došli prikazati Bogu svetu misu za duše poginulih i preminulih branitelja, kao i za sve nas za snagu u životnoj svakodnevici.

Nadahnutom propovijedi don Mate Munitić odao je priznanje žrtvi branitelja, ali i povezao oduševljeno klicanje naroda Isusu, tek koji dan prije nego je raspet i ozračje u našem društvu, kako se danas osjećaju branitelji- napušteni, zaboravljeni, nakon dana slave i donesene nam Slobode. Svima nam je posvijestio da svakodnevicu, koju primamo kao nešto uobičajeno, netko je krvlju gradio. Na tome trebamo biti zahvalni i u tom domoljubnom duhu odgajati nove generacije.

Proslava je , nakon svete mise, nastavljena svečanom akademijom u dvorani HV, u Lori.
Sve prisutne, posebno članove obitelji branitelja, pozdravio je jedan od zapovjednika postrojbe Mile Ćuk, poimenice predstavljajući izaslanika Ministra hrvatskih branitelja brigadira Matka Raosa, saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića, dožupana Splitsko- dalmatinske županije Stipu Čogelju, županijskog načelnika za braniteljska pitanja Damira Gabrića i mnoge druge uvažene goste.

Obiteljima su predana priznanja i zahvalnice, i svako to ime i slika na zidu dvorane odzvanjalo je u tišini dostojanstvenog pijeteta.

Ipak, sreću za trenutke zajedništva , svi prisutni podijelili su u pjesmama s Markom Perkovićem- Thompsonom, klapom sv. Mihovil iz Prološca i grupom Euforija iz Splita.
Druženje uz razgovor i sjećanje na ratne dane, kao i današnje priče iz obiteljskog života, nastavljeno je na domjenku.

Uz zdravicu, do ponovnog susreta.

Tekst i Foto- D.L. Budimir

Braniteljski portal


Podijeli