FOTO Svečano obilježena 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u srijedu, 23. prosinca 2020. godine obilježena je 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva...

Podijeli

HRZ je prvenstveno zahvaljujući ljudima, izrastao u respektabilnu granu, koja zahtjevne zadaće provodi vrlo odgovorno i uspješno, poručio je ministar Banožić…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u srijedu, 23. prosinca 2020. godine obilježena je 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanom obilježavanju obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prigodom kojeg su uručena promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HRZ-a, nazočio je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva njihov dan, ministar obrane istaknuo je kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastalo upravo zahvaljujući entuzijazmu hrvatskih zrakoplovaca i neizmjernoj ljubavi koju su gajili prema domovini.

“Vojni poziv je izrazito zahtjevan i izazovan, a pogotovo se to odnosi na vojne pilote koji tijekom svakog leta, obuke i vježbe riskiraju svoje živote”, rekao je ministar obrane i dodao kako je upravo ratno zrakoplovstvo tehnički najzahtjevnija grana u svim modernim vojskama svijeta, pa tako i kod nas.

“Ova Vlada itekako je svjesna potrebe daljnjih ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svi jako dobro znamo našu povijest i na koji smo način, s kojim resursima i s kako skromnom opremom i naoružanjem stvorili Hrvatsku. Zato smatram da su nam višenamjenski borbeni avioni neophodni radi cjelovitosti Hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana”, poručio je ministar Banožić istaknuvši kako Republika Hrvatska kao moderna srednjeeuropska država, članica Europske unije i NATO saveza, mora imati jednu eskadrilu modernih borbenih aviona.

“Vjerujem da ćemo u tome uspjeti i da će oni biti na ponos Hrvatskoj vojsci i svim njenim građanima”, objasnio je ministar obrane. Na kraju, ministar Banožić posebno se zahvalio pilotima kanadera i air traktora na njihovom doprinosu tijekom protupožarne sezone, kao i letačkom osoblju koji svakodnevno u suradnji sa zdravstvenom strukom spašava živote, a uključeni su i u borbu protiv koronavirusa.

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prvenstveno zahvaljujući ljudima, izraslo je u respektabilnu granu, koja zahtjevne zadaće provodi vrlo odgovorno i uspješno”, zaključio je svoje obraćanje ministar obrane Mario Banožić.

Svečano obilježena 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović rekao je ovom prigodom kako iza sebe ostavljamo jednu zahtjevnu godinu te čestitao pripadnicima i djelatnicima HRZ-a što su i ove godine posao obavljali s puno ljubavi i predanosti. Naglasio je kako je uvjeren da će dolaskom višenamjenskog borbenog aviona pripadnici i djelatnici HRZ-a obavljati svoj posao na moderniji način.

Načelnik GS OSRH admiral Hranj čestitavši 29. godišnjicu osnutka pripadnicima HRZ-a, je rekao kako je ovo prilika da se podsjetimo svih koji su u Domovinskom ratu i razvoju HRZ-a dali najveću žrtvu, svih onih koji su poginuli, nestali ili teško stradali.

„Danas je HRZ osposobljen za široki spektar zadaća, od nemjerljivog doprinosa gašenju požara, sudjelovanja u zadaćama traganja i spašavanja na kopnu i na moru, te svakodevnog prevoženja bolesnih. HRZ ima prilično impresivne sposobnosti za taktički zračni transport, a izviđačko borbeni helikopteri Kiowa Warrior značajno nadopunjuju borbene sposobnosti HKOV-a i HRM-a“, rekao je admiral Hranj te podsjetio kako je u Zemuniku prošle godine otvoreno i uspješno djeluje Međunarodno središte za obuku pilota i specijalnih zračnih snaga.

Također, istaknuo je kako pripadnici HRZ-a sudjeluju i u operaciji KFOR na Kosovu, gdje pružaju značajnu sposobnost operaciji, te zaključio: “Pred nama je novi investicijski ciklus opremanja i modernizacije cjelokupnih Oružanih snaga, uključivo i HRZ-a. HRZ mora modernizirati sustav za nadzor i obranu zračnog prostora, što, osim investiranja u radarsku mrežu, podrazumijeva i obnovu borbene avijacije.”

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim pripadnicima HRZ-a na svim postignućima te uspješno obavljenim zadaćama: “Unatoč izazovnoj i nimalo jednostavnoj 2020. godini, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dokazalo je kako itekako živi, nismo klonuli duhom, nije nas obuzela melankolija, već se trudimo i radimo i dalje”, stoji u priopćenju MORH-e.M.M…IZVOR-VIŠE FOTO-OVDJE

M.M.


Podijeli