FOTO Svečano obilježena 27. obljetnica Počasno-zaštitne bojne: Milanović-Čuvajte mir, stabilnost i ravnotežu u kojoj će Hrvatska ići naprijed

Svečanost je svojim nastupom uveličao Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatska vojska važan je element ukupnog sustava sigurnosti RH i zajednički cilj svih nas je da imamo snažnu i respektabilnu vojsku, poručuje Banožić…

Ministar obrane čestitavši pripadnicima Dan Počasno-zaštitne bojne kazao je kako je riječ o elitnoj postrojbi Hrvatske vojske koja već godinama uspješno provodi odgovorne zadaće, te tako dokazuje svoju sposobnost, profesionalnost i obučenost.

“Moja zadaća kao ministra obrane, ali i svih nadležnih za sustav obrane je da osiguramo primjerene uvjete i sredstva za rad, te tako doprinesemo daljnjem jačanju Hrvatske vojske. Sigurnost naših građana i hrvatske države nema cijenu i ona treba biti jedan od prioriteta”, rekao je ministar obrane i podsjetio, a potom i zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su se borili pod znakovljem elitne postrojbe HV-a naziva Hrvatski gardijski zbor.

“Hrvatska vojska važan je element ukupnog sustava sigurnosti Republike Hrvatske i zajednički cilj svih nas na vlasti, ali i svih drugih političkih opcija, je da imamo snažnu i respektabilnu vojsku”, zaključio je ministar Banožić.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović zahvalio je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na njihovoj izvrsnosti, požrtvovnosti i hrabrosti, te rekao: “Vjerujem da ćete u naredno vrijeme raditi na poboljšanju ionako svoje visoke kvalitete. Vojni poziv je način života, a mi ćemo se truditi i dalje jačati i modernizirati Hrvatsku vojsku”.

Čestitajući pripadnicama i pripadnicima Počasno zaštitne bojne njihov dan, predsjednik Milanović izrazio je nadu da život sada polako ide u normalu, godinu dana nakon vijesti o prvom slučaju virusa COVID-19 u Hrvatskoj.

„Iza nas je mukotrpna godina. Mukotrpna i financijski, jer naša zemlja svaki puta kada malo uhvati daha, energije i krene naprijed, nešto nas povuče natrag. Novi početak je lijepa stvar, ali mi smo ih imali previše ovih trideset godina“, istaknuo je Predsjednik izrazivši uvjerenje da je ono što je pred nama samo dobro, napredno, izazovno i rad na poboljšanju već dostignutih visokih vrijednosti i kvaliteta.

„Kao država, dajemo sve što možemo da Hrvatska vojska bude moderno opremljena ali da ljudi vide smisao i dubinu u poslu kojeg rade, jer ovo nije posao ovo je poziv. Ovo je način života kojeg živite“, rekao je Predsjednik.

Pripadnicima Počasno-zaštitne bojne poručio je da čuvaju Hrvatsku. „Čuvajte stabilnost, mir i jednu ravnotežu u kojoj Hrvatska, zemlja sličnosti i različitosti među svojim ljudima živi i ide naprijed. Živimo ovdje i borimo se da nam u društvu najjačih i najuređenijih država u svijetu, u Europskoj uniji, bude što bolje i da ovakvi udari kakav je bio zadnje godine, kada se već dogode, na nas kao narod, kao naciju, kao obitelj i kao zajednicu utječu što je moguće manje. Da nas malo ili nimalo ne izbace iz ravnoteže. Ostanite ono što ste uvijek bili – elitna postrojba Hrvatske vojske u službi i vjerni domovini“, zaključio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH u svom obraćanju.

Uz sudjelovanje ministra obrane dr. sc. Marija Banožića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja i zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, na svečanosti su dodijeljena odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Počasno-zaštitne bojne.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul rekao je ovom prigodom da ova postrojba baštini tradiciju postrojbi iz Domovinskog rata, te da je utemeljena na zajedništvu, hrabrosti i domoljublju svih njenih pripadnika. “Ova postrojba namijenjena je ljudima čvrstog karaktera, ljudima koji imaju jasnu viziju i koji su usredotočeni na svoju misiju i zadaću”, istaknuo je brigadir Burčul.

U toj prigodi, održana je i svečanost dodjele odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, a u ime odlikovanih, pohvaljenih i nagrađenih obratila se satnica Sanela Lažeta.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su satnica Sanela Lažeta i časnička namjesnica Darinka Kotarski, pohvala Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske uručena je naredniku Nenadu Trglačniku, dalekozorom je nagrađen časnički namjesnik Zdravko Grošinić, pohvala ministra obrane Republike Hrvatske uručena je časničkom namjesniku Krešimiru Nagliću, knjigom je nagrađen skupnik Kristijan Bezić, a pohvala načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske uručena je nadnaredniku Draženu Hlaju.

Povodom obilježavanja Dana Počasno-zaštitne bojne još su nagrađeni i pohvaljeni sljedeći djelatnici: satnik Dražen Oškera, poručnik Vjekoslav Bilinovac, narednici Ante Biošić, Tomislav Schirato, Danijel Đulabić i Nedeljko Rudež, desetnici Tomislav Džinić, Alen Klarić i Stjepan Novak, skupnica Katarina Švegović, skupnici Franjo Briševac i Dario Božić te razvodnik Zlatko Kuća.

“Zadovoljstvo je stati ovdje i zahvaliti se na časti i priznanjima koje ste nam dali. Koristim ovu prigodu da čestitam svojim pohvaljenim i nagrađenim kolegama i svima onima koji su nam kolegijalnošću i podrškom pomogli ovo ostvariti, ovo je i vaše priznanje”, poručuje Lažeta.

Također, uzvanici su obišli i Taktičko-tehnički zbor, a pripadnici Počasno-zaštitne bojne predstavili su sposobnosti svoje postrojbe.

Satnija za osiguranje tako je izvela metodsko-pokazne vježbe detekcije eksplozivnih naprava pomoću službenih pasa i uporabu Anti-dron puške QR 07S, Zaštitna satnija imala je metodsko-pokaznu vježbu rad vodiča službenog psa zaštitne namjene, a svoje sposobnosti i opremu predstavila je i Počasna satnija, Posadna satnija te Satnija za potporu.

Svečanost je svojim nastupom uveličao Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

M.M.Vezane vijesti;

ČOVJEK KOJI “MRZI” PROTOKOLE: Predsjednik RH Zoran Milanović odrekao se prekrasnih svečanih odora , Krstičević: ”Mi ćemo ih i dalje koristiti”’Ako ih predsjednik ne želi, to je njegovo pravo…


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 6 =