FOTO Sve što trebate znati o crkvi svetog Donata u Zadru

Crkva svetog Donata ima izvanredne akustičke krakteristike. U unutrašnjosti crkve se održavaju glazbene priredbe pod imenom Glazbene večeri u svetom Donatu...

Podijeli

Crkva je prvotno u 9.st. posvećena Svetoj trojici odnosno Svetom Trojstvu, ali je kasnije u 15.st. preimenovana u Sv. Donat…
To je najvrjedniji spomenik predromaničkog graditeljstva, odnosno ranog srednjeg vijeka u
Hrvatskoj i jedan je od simboa grada Zadra, a zbog osebujnog oblika jedna od najznačajnijih takve vrste u Europi.
Izgrađena je od rimskih ostataka, što se vidi u donjem dijelu građevine.
Po tipu gradnje slijedi oblike dvorskih crkava kružnog tlocrta od ranobizantskog do karolinškog razdoblja.
Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sv. Donat u 9. stoljeću, a spominje je u 10. stoljeću u svom glasovitom djelu:
O upravljanju državom- bizantski car: Konstantin Porfirogenet.

 

Ako si posjetio Zadar, onda si sigurno vidio/jela, a možda i posjetio/la crkvu svetog Donata. Ali znaš li nešto o toj crkvi? Jel bi mogao nekome ispričati priču ili mu reći zanimljive informacije te ga svojom pričom nadahnuti da dođe u Zadar i vidi najpoznatiji simbol Zadra? Pročitaj ovaj tekst i saznaj sve što trebaš znati o crkvi svetog Donata. Pa tekst onda preporuči nekome neka pročita. Širi pozitivne, dobre vijesti i posjeti sam, s obitelji ili ekipom drveni mediteranski grad Zadar.

Crkva_svetog_Donata

Crkva sv. Donata u Zadru nalazi se u središnjem dijelu povijesne jezgre grada, na ruševinama antičkoga foruma. U početku, bila je posvećena Sv.Trojstvu, a od XV. st. nosi ime po biskupu Donatu. Prema predaji, najvjerojatnije ju je dao sagraditi početkom IX. st. Prvi se put spominje oko 950.g. u djelu bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta pod nazivom O upravljanju državom. Crkva je kružnog oblika s dvostrukim prstenom. Ističe se svojom originalnošću i jedinstvenim oblikom.

crkva svetog Donata

Crkva nije sačuvana u prvotnom obliku, nedostaje joj južna prigradnja koja je porušena 1930. godine. Sastavni je dio episkopalnog kompleksa i nadovezuje se na starokršćansku katedralu i biskupsku palaču. Temelji crkve su ogoljeni pa se vidi ugrađeni antički materijal – fragmenti antičkih stupova, kamenih greda, kapitela i drugih raznovrsnih arhitektonskih elemenata. Od brojnih ulomaka uzidanih u njezine temelje važni su ostaci žrtvenika ili podnožja za kip božanstva na kojemu je natpis posvećen božici Junoni i vrhovnom bogu Jupiteru. Ulazni je portal sastavljen također od antičkih kamenih greda (arhitrava) kao i onaj na ulazu u galeriju. Originalni je pod uklonjen pa su sad vidljive ploče antičkog foruma. Kao kultna građevina služila je do 1798. godine.

st-donatus-church-zadar-magic-croatia

A tko je bio sveti Donat? Donat (latinski: Donatus  što znači ”od Boga darovan”) rođen je u 8. stoljeću te mjesna predaja vjeruje da potječe iz ugledne zadarske obitelji. Biskup Donat spominje se kao osoba koja je 804. godine za vrijeme bizantskog cara Nicefora I. u Carigradu (tada Konstantinopolu), a u ime Karla Velikog pregovarao o razgraničenju između Franaka i Bizanta. Vjeruje se kako je zahvaljujući tim susretima s vladarima Zapada i Istoka 812. zaključen Aachenski mir kojim su Franci dobili Istru i Hrvatsku, a Bizant dalmatinske gradove i Veneciju. Biskup Donat je tako mnogo pridonio da Zadar i ostali dalmatinski gradovi (Kotor, Dubrovnik, Split, Trogir, Rab, Krk i Osor) ostvare veliku autonomiju.

Sveti Donat

Biskup Donat je u Carigradu dobio na dar moći sv. Stošije. Prenio ih je i pohranio u tadašnjoj katedrali svetog Petra u Zadru. Kasnije je zadarska  katedrala i posvećena svetoj Anastaziji, ili kako je Zadrani zovu svetoj Stošiji. Spominje se kako je sveti Donat u Bizantu dobio na dar i relikvije svetog mučenika Krševana. Biskup Donat je sigurno zaslužan što se sv. Stošija štuje u Zadru, a to je i zabilježeno na natpisima na kamenih greda te mramornom relikvijaru iz kapele sv. Stošije.

unutrašnjost crkva svetog donata

Sveti Donat je umro oko godine 811., a pokopan je u upravo velebnoj crkvi Presvetog Trojstva (današnjoj crkvi sv. Donata). Njegovi su posmrtni ostaci 1622. godine za vrijeme zadarskog nadbiskupa Stelle smješteni ispod glavnog oltara crkve. Crkva je krajem 18.st. desakralizirana i odvojena od biskupskoga sklopa, a nakon provale Francuza u Zadar 1809. posmrtni ostaci svetog Donata prebačene su u katedralu sv. Stošije, gdje se i danas nalaze.

GOPR2745

Sveti Donat je jedan od najpoznatijih zadarskih svetaca. Osim njega, ljudi su najviše upoznati s zadarskim svecima zaštitnicima.

Zadar-Forum-Magic Croatia

Crkva svetog Donata ima izvanredne akustičke krakteristike. U unutrašnjosti crkve se održavaju glazbene priredbe pod imenom Glazbene večeri u svetom Donatu. To je zadarska najuglednija umjetnička manifestacija koja se održava od 1960. godine, a koja je nastala poticajem Zadrana. Glazbene večeri u Sv. Donatu posebnu pozornost posvećuju glazbi srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka.

Virtualna šetnja ispred crkve sv Donata

Ukoliko vas zanima grafički prikaz Zadra, odvažite se na Virtualnu šetnju Zadrom gdje ćete uz pomoć virtualne stvarnosti moći vidjeti što je bilo sagrađeno na mjestu današnje crkve sv. Donata te kako te građevine izgledaju kada su uklopljene u današnje stanje. S nama zakoračite u povijest i uživajte uz digitalne prikaze povijesti ispred povijesnih građevina, donosi magic-croatia.hr.

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − devetnaest =