FOTO Susret banjolučkoga biskupa Komarice i visokoga predstavnika u BiH dr. Christiana Schmidta

Biskup je na kraju visokom predstavniku uručio tekst Priopćenja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s njihovoga zasjedanja u Sarajevu, 4. i 5. studenoga 2021...

BISKUP FRANJO KOMARICA/FOTO: KTA
Podijeli

Prigodom prvog službenog pohoda Banjoj Luci visoki predstavnik za BiH dr. Christian Schmidt susreo se 10. studenoga u banjolučkoj kancelariji OHR-a s banjolučkim biskupom dr. Franjom Komaricom koji ga je upoznao s kontinuiranim naporom vodstva Katoličke Crkve u BiH oko učinkovitog liječenja višestrukih pogubnih rana koje je prouzročio rat 90-ih godina…

U razgovoru se dr. Schmidt zanimao za aktualnu situaciju katoličke populacije. Biskup je posebno naglasio napore Katoličkih školskih centara – Škola za Europu, te domaćih Caritasâ, koji pružaju dragocjenu pomoć ljudima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost i opredjeljenje. Spomenuo  je također i izuzetnu, dragocjenu civilizacijsku baštinu požrtvovnih Europljana iz brojnih zemalja koju treba očuvati, obnoviti i ponovno staviti u korist općeg dobra. To je glasovita trapistička opatija „Marija Zvijezda“, u kojoj je prije više od godinu dana utemeljen Europski centar za mir i suradnju.
Visoki predstavnik pozorno je slušao biskupove informacije. Zahvalio mu je za sve što on osobno i predstavnici Katoličke Crkve godinama poduzimaju za opće dobro svih stanovnika Bosne i Hercegovine. Prisjetio se svoga prvog susreta i razgovora s biskupom prije 30 godina i dodao kako je biskup tada bio u pravu, ali nažalost, njegove riječi nisu uvažili mnogi od onih koji su to trebali učiniti.
Biskup je na kraju visokom predstavniku uručio tekst Priopćenja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s njihovoga zasjedanja u Sarajevu, 4. i 5. studenoga 2021.


Podijeli