FOTO-VIDEO: SRPSKI ZLOČIN ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO-U Mirkovcima obilježena 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika ‘Kuna’

Misa zadušnica za poginule branitelje služena je u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima...

Podijeli

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci danas je obilježena 28. obljetnica pogibije 13. hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima…

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić (i Perica Bušić). Mnogi branitelji su ranjeni.

U spomen na njihovu žrtvu vijence kod spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Komemorativnom skupu, koji su na mjestu pogibije branitelja organizirali pripadnici 2. bojne 3. A brigade ZNG Vinkovci i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Županje, nazočili su suborci, članovi obitelji, rodbine i prijatelji poginulih branitelja.

Misa zadušnica za poginule branitelje služena je u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovcima u ponedjeljak je obilježena 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde ‘Kune’, koji su 22. srpnja 1991. ubijeni u vojnoj akciji…

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima je 22. srpnja 1991. krenulo 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik, prisjetio se na komemoraciji umirovljeni brigadir i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG ‘Kune’ iz Vinkovaca Damir Dujić, dodajući kako je u akciji iz zasjede ubijeno 13 branitelja.

‘Akcija je trajala deset, jedanaest sati i bilo je problema u komunikaciji. Napravljena je velika pogreška u organizaciji cijele akcije. Ljudi koji su to organizirali i pravili taktiku pogriješili su’, ocijenio je Dujić i dodao kako je bivša agresorska JNA toga dana topništvom i zrakoplovima napala Vinkovce te učinila veliku štetu, a bilo je i 40 ranjenih.

Politički izaslanici i njihova obećanja za zločine i procesuiranje srpskih zloćinaca -uvijek s istom pričom,već punih 28 godina-pročitajte što su neki od njih rekli.

Izaslanik predsjednice Republike i savjetnik za branitelje Ante Deur je rekao kako povijest Domovinskog rata mora biti sastavni dio naobrazbe u hrvatskim školama u većem opsegu nego što je danas. Uistinu, naše škole, fakulteti, znanstveni radovi moraju biti sačinjeni na stvaranju hrvatske državne, poručio je Deur.

Sućut obiteljima ubijenih branitelja izrazio je u ime premijera Adreja Plenkovića i Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je iskazao nezadovoljstvo što još nitko nije odgovarao za zločin na tzv. privlačkom putu.

“Na nama je i dalje poticati sva tijela progona da se procesuiraju počinitelji tih teških kaznenih dijela”, istaknuo je Medved i dodao kako ratni zločini ne zastarjevaju te da još ima živih sudionika toga vremena pa, kako je rekao, ne bi bio problem utvrditi odgovornost i u konačnici procesuirati odgovorne.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadni general Željko Živanović je poručio da se stradanje branitelja u Mirkovcima nikad ne smije zaboraviti.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je rekao kako se i danas moramo boriti, ali sada kako bismo Hrvatsku učinili još boljom. Po riječima vinkovačkoga gradonačelnika Ivana Bosančića, ubijena 13 branitelja su pokazala što znači biti predan cilju koji želiš postići. “Upravo nam oni svima trebaju biti inspiracija za sve što radimo”, rekao je Bosančić.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora na komemoraciji je bio saborski zastupnik Dražen Milinković.

Misa zadušnica za ubijene branitelje služena je u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.H

M.M.

 


Podijeli