FOTO: SRPSKI ZLOČIN U POTRAVLJU!…Petra su četnici ubili odmah a Sinjski vitez Mirko Hrgović odbija pokazati naše položaje,Slobodan Stanić izdaje zapovijed da ga se ubije i baci u provaliju! Tko ih je izdao?

TKO IH JE IZDAO??...Pripadnici “Srpske Garde“ “Vojvoda Mišić“ s kapetanom Čolakovićem i Radivojem Radivojevićem zvani Rade Šiptar 12. 11. 1991 zarobili su civila Ivana Vidosavljevića (po nekim saznanjima temeljem dojave od člana Zapovjedništva 126. br)...

Podijeli

SRPSKI ZLOČIN U POTRAVLJU (Slobodan Stanić i dr.)…

Dana 11. studenog 1991. Samostalna satnija Maljkovo-Potravlje-Satrić dobila je zadaću od dozapovjednika 126. br Ivana Cvitanušića da izvrši upad u neprijateljsku pozadinu, te uništi grupu četnika na Babića brigu, a minobacačkom vatrom napasti četnike i njihovo zapovjedništvo kod gostionice Kenedi i navući snage iz Otišića, kako bi olakšali zadaću Samostalnoj satniji Vrlika u okrugu Maovice-Vrlika…

U navedenoj akciji u Bešlića staje zarobljeno je 10 pripadnika Samostalne satnije.

U studenom 1991. na okrugu Otišić-Maljkovo-Potravlje-HE Peruća nalazila se 1. br TO SAO Krajine sa zapovjednikom potpukovnikom Radom Rajićem (iz Apatina). Kao pojačanje stigla je jedinica „Srpska garda“ „Vojvoda Mišić“ jačine jednog streljačkog voda. Citat izvještaja potpukovnika Rade Rajića: „Rade Rajić upoznao ih sa zadatkom koji bi oni trebali da izvrše.

“Zadatak se u osnovi odnosio na kontrolu i obezbeđenje međuprostora i bokova glavnih snaga bataljona raspoređenog za aktivna obrambena dejstva u širem rejonu brane“Peruća“. Posle izviđanja rejona, davanja podataka o situaciji na tom delu gde su planirani za angažovanje razradili smo okvir akcije za likvidaciju ili hvatanje snaga koje ispoljavaju dejstvo po glavnim snagama sa tog pravca.Akciju su neposredno i samostalno izveli pripadnici „Srpske Garde“ i zarobili 10 (deset) bojovnika ZNG-a njihovo naoružanje i jedan minobacač 82 mm sa municijom. Nije ispaljen skoro ni jedan metak, a lica su privedena u rejon razmještaja čete u drugoj liniji bataljona. Zbog psovki i vređanja jednog pripadnika SG, od strane bojovnika isti je ubijen. Ispitivanjem pripadnika ZNG od strane kč i grupe starešina saznalo se dosta podataka za dalje angažovanje jedinica.Sledećeg dana zarobljeni bojovnici su prebačeni u Knin u Komandu 9. K. na dalji postupak 13. 11. 1991. g.“

Pripadnici “Srpske Garde“ “Vojvoda Mišić“ s kapetanom Čolakovićem i Radivojem Radivojevićem zvani Rade Šiptar 12. 11. 1991 zarobili su civila Ivana Vidosavljevića (po nekim saznanjima temeljem dojave od člana Zapovjedništva 126. br). Vidosavljević pod prisilom izvodi “Srpsku Gardu“ na padine Svilaje (Bešlića staje), omogućivši im zarobljavanje pripadnika Samostalne satnije Maljkovo-Potravlje-Satrić.

Nakon izvedene akcije zarobljavanja I. Vidosavljevića četnici su upali u njegovoj kući u selu Potravlju. Zarobljeno je 10 branitelja koje su doveli u blizinu mjesta gdje su bili položaji haubica (oko Kenedija) u selu Potravlju. Skupina četnika: Radovan Tojagić, Branko Jakšić, Branko Mioković, Nedeljko Sedlan, Đorđe Isailović, Nebojša Plećaš, Vukomir Grubišić, Nikola Šepo, Milan Radusina, Boban Bjelobrk Žućo odmah su ubili dozapovjednika postrojbe Petra Hrgovića.

Temeljem zapovijedi potpukovnika R. Rajića 8. branitelja prebacuju za Knin gdje je nastavljeno njihovo ispitivanje i mučenje. Od zarobljenih ostavljaju Mirka Hrgovića sa ciljem da izda položaje HV-a…

Izvještaj komandanta na IKM ka Sinju 1. Br TO SAO Krajine ppuk RADE RAJIĆ (v.r.)

Sljedeći dan (13.11.) Radivoje Radivojević po zapovijedi Slobodana Stanića (S. Stanić, bio je zapovjednik skupine u čijem su sastavu bili policajci sa robijašima iz Beograda. Stanić danas živi u Novom Sadu.) sa borbenom skupinom odvodi Mirka Hrgovića u Svilaju (Orlove stijene) da mu ovaj pokaže položaje HV-a.

Mirko odbija pokazati naše položaje, a Stanić izdaje zapovijed da ga se ubije.

S. Stanić, Milan Babić i Radivojević ispaljuju više hitaca od kojih je jedno pogodilo Mirka Hrgovića u glavu zadavši mu pri tome prostrijelnu ozljedu glave s oštećenjem mozga, od koje ozljede je trenutačno nastupila njegova smrt, a zatim ga bacaju u provaliju.

Autor / Brigadir u miru- Branimir Petričević

 


Podijeli