FOTO: Spaljena zastava i oskrnavljen spomenik poginulim Vukovarcima na Kupresu…Penava oštro osudio oštećenje spomenika i poručio: Opet ćemo ga sanirati!

Zapaljena je hrvatska zastava, razbijeno je postolje u obliku križa te su razbacani vijenci i svijeće koji su tamo postavljeni u znak poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima...

Ivan Penava-Foto-facebook
Podijeli

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava oštro je osudio oštećenje spomenika poginulim Vukovarcima na Kupresu na kojemu je razbijeno postolje u obliku križa, razbacani vijenci i svijeće koji su tamo postavljeni u znak poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima te zapaljena hrvatska zastava.

– Na kupreškom polju i danas stoji spomenik postavljen u čast 15-orici poginulih Vukovaraca, pripadnika 204. brigade, kojega je Grad Vukovar izravno financirao 2016. godine kroz suradnju s Općinom Kupres te kroz suradnju branitelja Vukovara s braniteljima Kupresa. Taj spomenik stoji svima nama na ponos te nas podsjeća na to kakve smo sugrađane i prijatelje imali – pojašnjava Penava koji dodaje i to da su poginuli vukovarski junaci branili Hrvatsku i BiH od velikosrpske agresije.

Da oni i 160 hrvatskih branitelja taj dan nisu svoje živote ostavili tamo, kupreška visoravan bila bi u sastavu Republike Srpske, a pitanje je što bi se dogodilo s Livnom te dijelovima do Splita – dodaje Penava, naglašavajući da je Grad Vukovar privržen tim ljudima te svake godine pomno opskrbljuje spomenik zastavama, a razmišlja i o projektu postavljanja ploče s imenima poginulih koja tamo nedostaje.

– To je poruka, misao i djelo građana Vukovara i Grada Vukovara kada je u pitanju briga o njegovim sugrađanima i junacima. Upitao bih Ministarstvo obrane i Ministarstvo hrvatskih branitelja što rade i koji je njihov doprinos u kontekstu rješavanja problematike ovog oskvrnuća? Nadam se kako će počinitelji biti otkriveni te im poručujem da koliko god puta oni napravili ovako nešto, mi iz Grada Vukovara ćemo se uvijek potruditi to sanirati bez ikakve srdžbe jer radimo to zbog ljudi kojima dugujemo jako puno.

– Volio bih jednog dana vidjeti Vladu RH i BiH da vode brigu kao što to čini Grad Vukovar te da razmišljaju o načinu kako se tim žrtvama odužiti kroz razvoj Kupresa i cijelog tog kraja. Jedino to je dostojan način da se odužimo ljudima koji su bili najhrabriji kada je to trebalo. Budimo dostojni tih ljudi, a to možemo kroz stvaranje perspektive i budućnosti ljudima koji žive na tom području, zaključuje Penava.

P.S.

Ovo je već drugi put da su vandali oštetili ovaj spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

Zapaljena je hrvatska zastava, razbijeno je postolje u obliku križa te su razbacani vijenci i svijeće koji su tamo postavljeni u znak poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima. Policija je na mjestu izgreda na Kupreškom polju obavila očevid i pronašle ostatke spaljene zastave, te utvrdila oštećenja uz spomen obilježje na mjestu gdje se polažu vijenci i pale svijeće.

-FOTO-VIDEO: VELIKA ISPOVIJEST DR. TONIJA KOLAKA Čekali smo noć s kacigama na glavama i pancirkama. Odjekuju eksplozije, rafali. U jednom trenutku letim zrakom i padam, a onda…

Iz MUP-a Hercegbosanske županije izvijestili su da se ‘intenzivno traga za počiniteljima’.

Samo tjedan prije je ispred spomen obilježja poginulim Vukovarcima vijenac položio i svijeću zapalio hrvatski predsjednik Zoran Milanović u sklopu ceremonije obilježavanja 28. godišnjice oslobođenja ovoga mjesta od srpskog agresora.

-VIDEO Operacija „Cincar“: Operacija oslobađanja Kupresa krenula je 1. studenog 1994…

Petnaest hrvatskih pripadnika postrojbe ‘Žuti mravi’, među kojima je bio i Robert Zadro, sin heroja obrane toga grada Blage Zadre, poginuli su početkom travnja 1992. godine u oružanom sukobu s postrojbama JNA i srpskih snaga na kupreškoj visoravni. Tada je ukupno poginulo 160 hrvatskih branitelja a Kupres je pao u ruke višestruko bolje naoružanih srpskih snaga.

Podsjetimo na prvo oštećenje i vandalizam

Rekonstrukcija i umjetnička obnova ovoga lijepog spomenika-2016 godine

Nakon što je spomenik vukovarskim braniteljima poginulima na kupreškom polju u srpnju 2016. mukotrpno dovršen i uređen bakrenim oblogama, nedugo nakon svečanog otvaranja i blagoslova, drski vandali i pljačkaši su poskidali i pokrali sav bakar sa gornjeg dijela spomenika te obeščastili trajni spomen na istinske heroje Domovinskog rata i branitelja Kupresa.

Foto-Atelje Ivešić – Facebook stranica
U srpnju 2016.rekonstrukcija i umjetnička obnova ovoga lijepog spomenika. Radove su izvodili Atelje “Ivešić” (Akademski slikari: Mladen Ivešić, akademski slikar i Marijana Pažin Ivešić) a bit će uređen mozaik sa muranskim staklom proizvedenim u Italiji u venecijanskoj tvornici Mario Dona.

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO! Velika bitka za Kupres!… Nakon 7 dana žestoke borbe, velike žrtve i otpora, 10.travnja 1992. pao je Kupres, Grad-heroj…


Podijeli