FOTO: SMETA MU NATPIS! Crnogorski”premijer Abazović” bi uklonio spomen ploču ubijenim Hrvatima u logoru Morinj…”Što će mu odgovoriti ministar hrvatskih branitelja Medved i MVPEI Radman”?

foto-ministarstvo-hrvatskih branitelja-twitter
Podijeli

Spomen-ploču postavljenu u bivšem crnogorskom logoru Morinj, u spomen na hrvatsko zatočeništvo, treba ukloniti jer nije postavljena sukladno propisima te postaviti novu po predviđenoj proceduri, ustvrdio je crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

foto-twitter

–” Nitko nije protiv postavljanja ploče, rekao je crnogorski premijer Dritan Abazović, no ona mora biti postavljena sukladno propisima “.

Kako prenosi podgorička Pobjeda, premijer u tehničkom mandatu rekao je da će i tekst na ploči trebati izmijeniti jer po njegovu mišljenju ne izražava odgovornost Crne Gore za uspostavu logora dovoljno.

“Zaboravio je Abazović” da su spomen ploču postavili crnogorski ministar vanjskih poslova i ministar obrane, zajedno sa hrvatskim ministrom hrvatskih branitelja Medvedom i MVPEI Grlić Radmanom

– Mi možemo zakonski postaviti ploču i onda će to biti zadovoljavajuće. Problem je i “tekst na toj tabli”, to će se morati korigirati, jer ispada da Crna Gora nikakve veze s tim nema, naveo je Abazović.

P.S.

Pitanje je, kakav bi natpis po Abazovićevom mišljenju trebao biti na spomen ploči srpskopcrnogorskog koncentracijskog logora Morinj u kojemu su mučeni i ubijani hrvatski branitelji ??

-Možda neki esej, pjesmica, možda nekakva guslarska doskočica ili ovo što na ploči piše i što je jedina prava istina.

Za očekivati je da se oglase Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i MVPEI Radman koji su zajedno sa crnogorskim dužnosnicima otkrili ovu spomen ploču, da se napokon ova “saga” oko spomen ploče Hrvatima u srpsko-crnogorskom Logoru Morinj završi i da neki napokon shvate da je i Crna Gora i te kako sudjelovala u agresiji na Hrvatsku devedesetih.

Crnogorski parlament smijenio je ministre obrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na sjednici koja je završila 23.10.2022. u subotu rano ujutro.

Inicijativu za njihovu smjenu podnio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, čijoj vladi je sredinom kolovoza izglasano nepovjerenje. – javlja HINA

Upravo su Konjević i Krivokapić inicijatori postavljanja spomen-ploče u bivšem logoru za hrvatske zarobljenike Morinju, nedaleko od Kotora, čije je uklanjanje naložila crnogorska inspekcija. Premijer Abazović je kasnije rekao da su to učinili bez konzultacija s vladom i suprotno zakonu o spomen obilježjima.

Za smjenu Konjevića i Krivokapića glasali su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta, koalicija “Mir je naša nacija” bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića, te Abazovićeva koalicije “Crno na bijelo”

U plenarnoj sali tijekom glasanja nisu bili zastupnici DPS-a Mila Đukanovića, te Konjevićevog i Krivokapićevog SDP-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i zastupnici kluba albanskih stranaka.

Konjević i Krivokapić od prvih dana vlade, koja je izabrana u travnju, osporavali su odluke premijera Abazovića, a posebno su se usprotivili potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Upravo je temeljni ugovor bio glavni razlog zbog kojeg je Abazovićeva vlada pala u parlamentu 20. kolovoza.

Ustavni sud ne funkcionira

Zastupnici crnogorskog parlamenta nisu na sjednici izabrali nijednog od četiri predložena kandidata za suce Ustavnog suda, čime je vodeće sudska institucija, dan uoči lokalnih izbora u 14 općina ostala nefunkcionalna.

Crnogorski Ustavni sud trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke, pa ni o eventualnim žalbama nakon lokalnih izbora.

Stanovnici 14 crnogorskih općina, uključujući Podgoriciu u kojoj živi trećina stanovništva Crne Gore, u nedjelju će birati novu lokalnu vlast.

Biračko pravo ima oko 350 tisuća građana, a osim u Podgorici izbori će biti održani u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.Evo što je objavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja 10. listopada 2022 godine,

-Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na spomen-ploči čije su postavljanje inicirali Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore

Spomen ploča ubijenim hrvatskim brniteljima mučenim u logoru Morinj-foto-Ministarstvo hrvatskih branitelja, na ploči se čak ne spominje crnogorski agresor

Na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, u kojem su bili zatočeni hrvatski civili i branitelji, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022. otkrivena je spomen-ploča, a uz crnogorske ministre događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na spomen-ploči, uz podatak da je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mjestu od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. bio logor, tzv. Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branitelje, a u potpisu su Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore.

Tom prigodom ministar Medved zahvalio je svim bivšim zatočenicima logora Morinj koji su ustrajali u promicanju istine o stradanju i patnjama hrvatskih branitelja i civila, među kojima je bilo starijih osoba, žena i maloljetnika, istakanuvši pritom kako dio zatočenika nije doživio razmjenu jer su ubijeni tijekom zatočeništva ili su umrli od posljedica mučenja u logoru.

Medved: Ovo je iznimno važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime velikosrpske ideologije

„Za nas su iznimno važna pitanja posljedica velikosrpske agresije, posebno rješavanje sudbine nestalih osoba, njih 1830 za kojima neumorno tragamo, ali i pitanja vezana za priznanja postojanja logora te počinjenih ratnih zločina i njihovog procesuiranja, kao i prava žrtava“, kazao je, podsjetivši i na patnje koje je prolazio autohtoni hrvatski narod u Boki tijekom Domovinskog rata.

foto-ministarstvo hrvatskih branitelja

„Danas smo ovdje zajedno i svjedočimo otkrivanju spomen-ploče, simboličnom, ali iznimno važnom činu priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime velikosrpske ideologije koju su nažalost prihvatile i prosrpske snage u Crnoj Gori, kao i žaljenja zbog svih patnji koje su proživjeli zatočenici logora Morinj“, istaknuo je Medved, izražavajući zahvalnost crnogorskim ministrima obrane i vanjskih poslova na toj inicijativi i realizaciji.

„Ovo je veliki korak za naše “dobrosusjedske odnose”, ovo je veliki korak za vaše suočavanje s prošlošću, kao i za vaš ulazak u europsku obitelj, kojoj pripadate“, poručio je ministar Medved te dodao da je Crna Gora primjer onima koji još uvijek nisu spremni priznati svoju krivnju, suočiti se s činjenicama i izraziti žaljenje kao preduvjet izgradnje odnosa s državama u okruženju, u korist stabilnosti i napretka naših zemalja i budućih naraštaja.

„Vlada Republike Hrvatske pruža ruku prijateljstva na koju možete računati u daljnjim koracima prema europskoj obitelji, kojoj je vladavina prava i mir temeljna okosnica budućnosti“, zaključio je Medved.

Grlić Radman: Neka ovaj današnji čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti, a ni zaboraviti

„Odnos i suradnja hrvatskog i crnogorskog naroda zasnovani su na čvrstim načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

„Neka ovaj današnji čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti, a ni zaboraviti, kao i zalog budućim generacijama koje iz ove ploče trebaju iščitati patnje, bol i žaljenje, ali i svijest o pravu na svoje ime, slobodu i život kako nikad nitko više ne bi morao sebi oduzeti život kao admiral Barović, ili zatočenik logora Morinj koji nije to nije učinio samo zato jer nije imao oružje“, poručio je Grlić Radman te je također zahvalio crnogorskim ministrima Krivokapiću i Konjeviću na ovom činu „kao i svim onim dobrim ljudima koji su u teškim vremenima pronašli načina pomoći onima koji su u ovom logoru prošli muku i stradanje“.

Konjević: Morinj je nepomični svjedok užasa, koji u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša

Povodom otkrivanja spomen-ploče potpredsjednik Vlade i ministar obrane Crne Gore Raško Konjević izjavio je kako se dio Crne Gore našao u ratnom vrtlogu tuđih velikodržavnih interesa i ciljeva do kojih su kanili stići kroz gnjusnost zločina, vjerujući da jedino oni imaju pravo na istinu i odluku o sudbinama drugih:

foto-ministarstvo hrvatskih branitelja

„Ipak, s ove distance moramo reći da nam je drago što su neki ubrzo shvatili svu pogrešnost vlastitih zabluda, a žal što mnogi i danas slijede propale projekte iz kojih su uvijek ostajale samo suze i boli. Jedna od tih njihovih istina je i Morinj, mjesto s kojeg suze, iz svakog časnog oka, i danas teku“.

„Morinj je nepomični svjedok užasa u kojoj se mali čovjek preko noći pretvori u velikog mučitelja, a bezgrešni u pogrešno stradanje. I pored fizičkog užasa i straha, daleko je strašnije što ovaj logor u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša, ali i onih koji su im tu batinu stavili u ruke“, rekao je Konjević.

„Mi ne šutimo, mi smo svoju riječ rekli i tada, ali i danas pred ovim mjestom, ujedinjeni i ustrajni u namjeri da se više nikad ne ponovi, da se više nikad ne dogodi ni jednom čovjeku, a kamoli ljudima čiji je jedini grijeh bio što su voljeli vlastitu domovinu. Da je takvih bilo više s druge strane, možda se Morinj ne bi ni dogodio“, poručio je potpredsjednik crnogorske Vlade.

foto-ministarstvo hrvatskih branitelja

Krivokapić: Zatvarajući vas u ovaj logor, Crna Gora je zatvarala sebe i zbog toga je ne manja žrtva od vas

„Jedna od najvećih historijskih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. Šireći tu ideologiju ona je pucala u sebe, i zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime, s namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj“, poručio je bivšim zatočenicima logora Morinj ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, zaključivši svoje obraćanje riječima: „Vaša patnja ne smije ostati zaboravljena, prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i europska Crna Gora, da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti, građanska Crna Gora zajedništva i multikulture.“

Otkrivanju spomen-ploče nazočili su i ministar u Vladi Crne Gore Adrian Vuksanović, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, državni tajnik u MVEP Frano Matušić te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković te načelnik Općine Konavle Božo Lasić, a s njima su bili i predstavnici Udruge dubrovačkih logoraša te zatočenici logora Morinj, objavilo je 10. listopada Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Za očekivati je da se oglase Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i MVPEI Radman, da se napokon ova “saga” oko spomen ploče Hrvatima u srpsko-crnogorskom Logoru Morinj završi i da neki napokon shvate da je i Crna Gora i te kako sudjelovala u agresiji na Hrvatsku devedesetih.

VEZANE VIJESTI

(FOTO-VIDEO)SRPSKO-CRNOGORSKI NAPAD NA DUBROVNIK -Poginulo je 19 hrvatskih branitelja i civila, 60 ljudi je ozlijeđeno, na Stari grad je palo više od 1050 granata.

 


Podijeli