FOTO Slavonija se uz tamburaše na dirljiv način oprostila od Kiće Slabinca…

Po završetku tamburaškog dijela ispraćaja, povorka od više stotina okupljenih uputila se na promenadu gdje su u spomen na našeg legendarnog glazbenika u Dravu puštene ruže...

Podijeli

I Slavonija se danas oprašta od glazbene legende Krunoslava Kiće Slabinca, a tom  prigodom na gradskim trgovima u Slavoniji tamburaši sviraju njegove pjesme, a građani mogu baciti ruže u rijeku Dravu na osječkoj promenadi…

U organizaciji Hrvatske glazbene unije na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, uz zvuke tamburice Osječani su se u četvrtak oprostili od glazbenika Krunoslava Kiće Slabinca legende tamburaške glazbe.

Uz zvuke Otiš’o je s mirisima jutra i Pjesmom rastanka 50-tak slavonskih i baranjskih tamburaša uz mnogobrojne sugrađane na središnjem osječkom trgu oprostili su se od Krunoslava Kiće Slabinca .

U isto vrijeme, 12:40 minuta na zagrebačkom Mirogoju održan je i službeni ispraćaj što je simbolično obilježeno diljem Slavonije. Njegov rodni Osijek, Đakovo, Požega, Županja, Slatina, Sopje i brojna druga mjesta ispratili su ga onako kako zaslužuje – pjesmom i suzama.

– Suze nisu loše i treba ih isplakati, no ono što želim je da prevladaju najljepše uspomene koje su nam ostale. Kićo je veći od ovoga što osjećam,a riječi su slab način opisivanja jednog takvog čovjeka. Bio je glazba, ostat će glazba i dok god mi živimo uživat ćemo u njegovim pjesmama i živjet će vječno, rekao je tom prilikom poznati osječki tamburaš Željko Lončarić Žec.

Po završetku tamburaškog dijela ispraćaja, povorka od više stotina okupljenih uputila se na promenadu gdje su u spomen na našeg legendarnog glazbenika u Dravu puštene ruže.

Kako je izgledao posljednji pozdrav Kići u Osijeku zabilježila je ekipa HRT-Radio Osijeka na svojem Facebook profilu:

Podsjetimo, rođen je u Osijeku 1944. godine. U osnovnoj školi počeo je glumiti. Svirao je i tamburicu, a prvi susret s glazbom Elvisa Presleya uzrokom je Kićinog preusmjeravanja isključivo na gitaru i nastupanje u bendovima Tornado, Kon-tiki, Dinamiti. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te seli u Zagreb.

Poznat je po pjesmama: ”Plavuša”, “Zbog jedne divne crne žene”, “Pjevat će Slavonija”, “Otiš’o je s mirisima jutra”, “Inati se Slavonijo” i brojnim drugim bezvremenskim kompozicijama.

Tijekom karijere surađivao je s brojnim autorima. Prije deset godina Krunoslavu Slabincu dodijeljena je Zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka” za životno djelo, a za životno djelo pet godina kasnije nagradila ga je i Osječko-baranjska županija. “U 50 godina karijere Krunoslav Slabinac pionirski je probijao barijere i otvarao nove stranice glazbene i kulturne baštine te za života postao dijelom povijesti ovoga kraja”, stajalo je u obrazloženju te nagrade koja je za životno djelo dodijeljena glazbeniku koji je ime svojega grada, Slavonije i Baranje pronosio diljem svijeta.

H.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here