FOTO Široki Brijeg: Tužna 45. obljetnica od jugokomunističkog zločina i ubojstva 12 franjevaca…

Također, 7. veljače se u Županiji Zapadnohercegovačkoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja...

hercegovackiportal.com
hercegovackiportal.com
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Široki Brijeg 7. veljače obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, a upravo su tog kobnog 7. veljače prije 75 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili stravične zločine u Franjevačkom samostanu na Brijegu kada su na brutalan način u ratnom samostanskom skloništu ubili dvanaestoricu franjevaca.

Također, 7. veljače se u Županiji Zapadnohercegovačkoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.

U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika. Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, vezali ih žicom, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili,prenosi Oluja.info.

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet franjevaca i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca (Obilazna cesta) u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda.

U Drugom svjetskom ratu na području Hercegovine ubijeno je ukupno 66 franjevaca. Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila.

Župa Široki Brijeg 1940. godine imala je 8.004 stanovnika. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine stradalo između 786 i 2.157 osoba.

Molitvom i svetom misom u petak je u Širokom Brijegu obilježen Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

 

Na današnji dan 1945. godine partizani, pripadnici 11. dalmatinskog korpusa ušli su u Široki Brijeg. Iz Franjevačkog samostana izveli su dvanaestoricu fratara, vezali ih žicom te su ih u obližnjem ratnom skloništu ubili i zapalili njihova tijela.

Prije svete mise, koja je služena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić vodio je molitveni program ispred ratnog skloništa u kojem su partizani 1945. godine ubili 12 franjevaca.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Svetu misu predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije, koji je u propovjedi podsjetio na događaje od prije 75 godina. Prisjetio se ubojstva franjevaca u Širokom Brijegu 7. veljače, kao i ubojstva franjevaca u Mostaru sedam dana kasnije.

– Oni koji su bili tu, a još su živi, ako su bili na licu mjesta kad su svećenici bacani u Neretvu, trebali bi se pokajati za ono što su činili, to bi mogao biti put njihovog spasenja te put u pomirenje i oprost koji im od Boga treba – poručio je provincijal Šteko.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osamnaest − osamnaest =