FOTO -VIDEO: RIJEKA ČIKOLA-KRAŠKA LJEPOTICA KAKVU NIKAD NISTE VIDJELI…

U samom gradu Drnišu Čikola naglo mijenja svoje lice protječući jednim od najsurovijih kanjona u Hrvatskoj...

ČIKOLA
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Čikola

Kišno proljeće 2019. bila je idealna prilika da se posjeti Čikola u svojem zelenom i bujnom izdanju, dok buja vodom, i to u lipnju. Ljiljana Zmijanović, dobra poznavateljica Krke i Čikole je zajedno s biologom Goranom Šafarekom (projekt Rijeke Hrvatske) obišla rijeku, od njenog kanjona do izvora.

Izvor ove rijeke svima nam je poznat iz prvog stiha legendarne pjesme Marka Perkovića Thompsona, Čavoglave

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove

Stala braća da obrane naše domove

Čikola izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglava. Sam izvor čine dva jezerca (jezerski izvori). U ljetnim mjesecima znaju uvelike presušiti, pa se može ući u malu pećinu u kojoj stalno ima vode. U blizini samog izvora nalaze se mlinice u privatnom posjedu, koje su donekle obnovljene…

U prvom dijelu svojeg toka Čikola mirno vijuga idiličnim, bogatim i plodnim  Petrovim poljem, okruženo visokim planinskim masivima, planinom Moseć, planinama Prominom i Svilajom. U kanjonu Čikole, u pećinama kod Brine, pronađeno je kameno oruđe koje potječe iz razdoblja mlađeg kamenog doba. U mlađem željeznom dobu, ilirsko pleme Delmati naselilo je područje današnjeg Drniša i okolice.

U samom gradu Drnišu Čikola naglo mijenja svoje lice protječući jednim od najsurovijih kanjona u Hrvatskoj. Voda se ovdje ruši preko brojnih stjenovitih prepreka, a gole, negostoljubive, strme padine kanjona podno kule u Drnišu stisnule su rijeku u svega nekoliko metara širine. Kanjonom Čikola dalje teče prema Krki, ali se on ipak postupno sve više i više otvara te prelazi u riječnu dolinu.

Oko dva kilometra uzvodno od ušća Čikole u Krku, na strmoj hridi, zapadne, desne obale Čikole, nalaze se razvaline nekada čuvena grada Ključa. U stručnoj se literaturi nalazi pod nazivom Ključica, a narod je još naziva i Ključice. Po veličini i očuvanosti jedan je od najznačajnijih fortifikacijskih objekata iz XIV stoljeća u Hrvatskoj.

U sušnom periodu godine Čikola presušuje u gornjem i srednjem dijelu toka. Ušće Čikole u Krku formirano je izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka u Nacionalnom parku Krka.

Priredili /Goran Šafarek i dr.sc. Ljiljana Zmijanović

Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − tri =