FOTO Pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske na vojnom poligonu “Gašinci” posjetio je ministar obrane Mario Banožić i poručio im……

Pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji se nalaze na uvježbavanju na vojnom poligonu “Gašinci” posjetio je u ponedjeljak 14. studenoga 2022. godine ministar obrane Mario Banožić...Zahvaljujem vam na motiviranosti za dolazak na uvježbavanje. Vaš odaziv pokazuje duboko osjećanje za Domovinski rat, hrvatske branitelje, ali i za današnju Hrvatsku vojsku i sigurnost naše domovine.

Ministar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-a na Gašincima
Podijeli

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je na odazivu pričuvnicima s područja Slavonije odakle se na redovno uvježbavanje razvrstane pričuve odazvalo više od 90 posto pozvanih pričuvnika

Pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji se nalaze na uvježbavanju na vojnom poligonu “Gašinci” posjetio je u ponedjeljak 14. studenoga 2022. godine ministar obrane Mario Banožić.

Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom pričuvnika s područja Slavonije odakle se na redovno, plansko godišnje uvježbavanje razvrstane pričuve odazvalo više od 90 posto pozvanih pričuvnika.

“Zahvaljujem vam na motiviranosti za dolazak na uvježbavanje. Vaš odaziv pokazuje duboko osjećanje za Domovinski rat, hrvatske branitelje, ali i za današnju Hrvatsku vojsku i sigurnost naše domovine. Zadovoljstvo mi je što sam vas posjetio u Gašincima gdje nadopunjujete znanja koja ste stekli u Hrvatskoj vojsci. Znamo da kvalitetna priprema podiže sposobnosti, a vježba i suradnja među kolegama izgrađuje zajedništvo i osnažuje naše redove”, poručio je ministar istaknuvši da je pričuvni sastav značajan dio Hrvatske vojske koja je jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske.

Ministar je poručio kako je zadaća svakoga od nas, na našim radnim mjestima i dužnostima, prilagođavati se izmijenjenim geostrateškim okolnostima, a svojim svakodnevnim radom, ali i obnovom vojnih znanja i sposobnosti pridonositi vjerodostojnosti naše države.

“Vjerujem kako ćete razmijeniti svoja iskustva i znanja s kolegama i kako će vrijeme provedeno ovdje pridonijeti zajedničkim ciljevima i interesima! Aktivnosti koje imate u Gašincima vaši su napori darovani domovini”, rekao je Banožić.

Na obuci koja se provodi u cilju podizanja sposobnosti, nalaze se pripadnici razvrstane pričuve iz sastava 1. Pješačke satnije 1. Pješačke bojne 2. Pješačke pukovnije. Obuka uključuje osposobljavanje za provedbu definiranih zadaća i procedura, a tijekom posjeta ministra obrane, pripadnici pričuvnog sastava uvježbavali su gađanje protuoklopnim bacačem RPG-22 na vježbalištu za protuoklopnu borbu,

Proračun Ministarstva obrane za 2023. godinu uvećan je za 245 milijuna kuna u odnosu na 2022. godinu

Vlada Republike Hrvatske na 166. sjednici, koja je održana u ponedjeljak 14. studenog 2022. usvojila je Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu kojima se nastavlja daljnje povećanje Financijskog plana Ministarstva obrane koji je najveći od Domovinskoga rata.

Financijski plan za 2023. godinu uvećat će se za 32,6 milijuna eura u odnosu na tekući plan za 2022. godinu te će iznositi 1.037.031.696 eura.

Projekcije plana za 2024. godinu iznose 1.081.517.985 eura, a za 2025. godinu 1.089.928.339 eura.

Planiraju se sredstva za opremanje višenamjenskim borbenim avionom i borbenim vozilima pješaštva Bradley te borbenim i neborbenim sustavima i opremom, od čega je najznačajnija nabava PZO sustava.

Isto tako, osiguravaju se sredstva za naoružanje i opremu, izgradnju i adaptaciju građevina i infrastrukture, obuku, sudjelovanje u misijama, operacijama i aktivnostima u inozemstvu te za zadaće potpore civilnim institucijama i stanovništvu u Republici Hrvatskoj.
Ministarstvo obrane nastavlja ulagati u osoblje, u poboljšanje standarda uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika.

U 2023. godini nastaju promjene u organizacijskoj strukturi financijskog plana Ministarstva obrane u kojem će postojati dva razdjela Ministarstvo obrane i Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane ovim Financijskim planom osiguravaju uvjete za funkcioniranje i djelovanje Hrvatske vojske i provedbu njezinih misija i zadaća, objavilo je MORH-e.


Podijeli