Podijeli

Priča o Muralu na zgradi Općine Bogdanovci u spomen na dan koji je važan za Republiku Hrvatsku i mjesto Bogdanovce. 5. svibnja 1991. godine mještani Bogdanovaca su zaustavili 18 tenkova JNA koji su se zaputili prema gradu Vukovaru…

Svojim tijelima nenaoružani mještani su zaustavili tenkove i prisilili da se vrate iz smjera kojeg su došli. Šta bi se dogodilo da su taj dan prošli i okupirali selo, grad? Nikad nećemo znati, ali znamo jedno da neizmjerna hrabrost i ljubav prema domovini i danas se osjeti našim Bogdanovcima.

Početak same ideje murala iznio je načelnik Općine Bogdanovci gosp. Barun na sastanku sa gosp. Nenadom Barinićem, prošle godine uoči obljetnice obilježavanja stradanja mjesta Bogdanovci.

U suradnji sa MK Golubica predsjednikom Nenad Barinić Nenoos Art i sa support članovima ( Turda, Jelica, Mrvica i Sale) te predstavnici kluba navijača Torcida Split 1950 gosp. Mario Vučak zvani Raketa sa svojim logistikom Andrija i Stipan napravili su mural Bogdanovcima da se pamti dan koji je obilježio povijest Republike Hrvatske. U pomoć pri realizaciji sudjelovali su djelatnici Općine predvođeni Krešimirom Paljušajem, za materijalnu pomoć Moj Dom d.o.o. Bogdanovci gosp. Dalibor Katić, skela Mentor Paljušaj, pribor Mato Vukić, Stjepan Kovačević, udruga UHDDR Bogdanovci predvođenja Mirkom Gelo i mnogi drugi. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u realizaciji ovog dugo očekivanog murala.

Sada nakon 27 godina mjesto Bogdanovci poznato po velikoj žrtvi i borbi za svoje domove bit će poznato da je hrabrost pokazalo u samom početku stvaranja domovine. Za buduće naraštaje ostat će pogled u prošlost sa ponosom u grudima.

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 8 =