FOTO Predsjednik Vlade Plenković na Twitteru objavio vijest, pa zaredali zanimljivi komentari…”Zašto su poslanici HDZa in slovenski poslanici glasovali protiv sankcija protiv Dodika”?

Ti si rijesio start, a susjed slovenac kilometre ili po pola?...

Foto-Twitter
Podijeli

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na povratku iz Brisela počastio je Janeza Janšu vožnjom zrakoplovom…

Slovenskog kolegu Janeza Janšu, Vladinim zrakoplovom povezli su do Ljubljane. Susjedi su uslugu tražili jer je njihov zrakoplov na servisu, a dvojica premijera su put iskoristila za razgovor o bilateralnim i europskim temama, navodi se u medijima.

Na sjednicu Vlade Plenković je stigao iz Bruxellesa. Uz uobičajene suputnike, ovaj put s premijerom je putovao i Janez Janša!

Slovenija je prijatelj, partner i zemlja članica EU koja nas podržava i aktivno pomaže u ostvarenju ciljeva

“U tom kontekstu, treba posebno vrednovati i istinske, prijateljske i kvalitetne odnose Slovenije i Hrvatske”, kazao je te dodao: “Ja se osobno vodim da su Slovenija i Hrvatska najbolši sosedi in prijatelji.”, rečeno je 22.11.2021.

Plenković i Janša: Slovenija i Hrvatska najbolji su susjedi i prijatelji

U nastavku se osvrnuo na povijest odnosa dviju država u kojima, osim nešto neriješenih pitanja koja su nastala zbog raspada bivše SFRJ, nije bilo otvorenih pitanja niti sukoba.

“Nijedno od tih pitanja nije niti nepremostivo niti treba biti prepreka razvijanju kvalitetnih gospodarskih, kulturnih, uopće društvenih odnosa između dvije zemlje”, istaknuo je Plenković.

Ponosan je, kazao je, na način kako su slovenski premijer Janša i on uredili međusobne odnose, unaprijedili dijalog, sveli komunikaciju na jedan konstruktivan pristup koji ide za tim da Hrvatska i Slovenija kontinuirano rade na tome da budu jedna drugoj sve važniji vanjskotrgovinski partneri.

“Više od 4 milijarde eura razmjene krasi 2020. godinu, koja je bila COVID-om opterećena, što znači da u normalnim okolnostima možemo ići puno više i puno dalje”, naglasio je.

“Posebno cijenimo i činjenicu da je Slovenija nekoliko godina prije nas ušla u EU i Sjeverno-atlantski savez da na ovom našem putu ostvarivanja dva dodatna cilja dublje integracije, jedan je Schengenski prostor, a drugi je europodručje, imamo Sloveniju, ne samo prijatelja, partnera i zemlju članicu koja nas podržava, nego i zemlju koja je danas za kormilom Vijeća EU i koja nam aktivno pomaže da ostvarimo napredak u mjesecima koji su pred nama,” nastavio je Plenković, posebno zahvalivši trudu cijele slovenske Vlade i premijera Janše osobno, koji je, prije nekoliko tjedana, bio domaćin velikoga skupa između članica EU i zemalja jugoistočne Europe, naglasio je Plenković na svečanosti otkrivanja spomen-ploče kod dvorca Otočec u Otočcu na Krki. još 22.11.2021.

No, danas su se njih dvojica zajedno vozili u letu prema Sloveniji i Hrvatskoj, a obadvojica su glasali protiv sankcija paradržavi RS koju vodi kontroverzni Milorad Dodik koji je na sudu u Hagu branio ratnog zločinca Radovana Karadžića i ratnog zločinca Slobodana Miloševića…

U zadnje vrijeme se politička klima u samoj BiH dosta promijenila pa su obadvojica predsjednika, Vlade i Hrvatske, kao i sam predsjednik HDZ BiH Čović odjednom počeli podržavati Dodika kao “svog političkog partnera”, a sve zbog vrlo složene političke situacije u BiH i loše slike položaja Hrvata u BiH naspram Bošnjaka i Srba, kao ravnopravog entiteta…

Nakon objave statusa na Tvitteru o povratku, zaredali su se i pozitivni , ali i zanimljivi komentari, onih koji prate na ovoj društvenoj mreži Predsjednika Vlade…Spominju se i Dodik i BIH…

.

I tako redom

T.H.


Podijeli