Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja će boraviti šest dana u Americi susrela se s Hratima u New Yorku…

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u šestodnevnom boravku u SAD-u. Posjet je započela u nedjelju popodne susretom s hrvatskim iseljenicima i nazočila svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata.

Veliki broj Hrvata u New Yorku dočekali su svečano hrvatsku predsjednicu koja je s njima bila na ugodnom druženju i na kraju na misi u Church of Sts. Cyril & Methodius and St. Raphael, gdje su je također svi u crkvi pozdravili pljeskom.

Radost ovog susreta je bila obostrana

Na svečanom domjenku priređenom predsjednici u čast, Grabar Kitarović je išla od stola do stola i doslovce se sa svima rukovala te se fotografila sa svima, što je oduševilo sve nazočne.

Predsjednica je i zapjevala sa iseljenim Hrvatima dobro poznatu pjesmu M.P.T Lijepa lii si!

Pogledajte video

Mladi Hrvati su predsjednici priredili prekrasan doček obučeni u hrvatske nošnje te su predsjednicu dočekali s velikim buketom cvijeća. Radost ovog susreta je bila obostrana.

U svom je obraćanju predsjednica naglasila

Poslušajte govor Predsjednice Hrvatima u New Yorku-VIDEO OVDJE

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju u New Yorku hrvatskom iseljeništvu da ima dobar odnos američkim kolegom Donaldom Trumpom i poručila im da se on zalaže za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dviju zemalja.

Hrvatska je jedna od tek triju članica NATO-a koja nema potpisan takav ugovor s SAD-om.

Predsjednica je na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) kazala da ima “dobar odnos s predsjednikom Trumpom” s kojim se susrela u nekoliko navrata, zadnji put u Bruxellesu u srpnju, kada joj je rekao da će potaknuti svoju administraciju da riješi problem dvostrukog oporezivanja.

Iseljenicima je poručila da je na njih ponosna i da su jedna od okosnica onoga što čini kao predsjednica države. Zahvalila im za sve što s učinili za RH, i tijekom Domovinskog rata i kasnije, na putu u EU i NATO.

“Mnogo ste truda uložili u zalaganje za ključna pitanja od interesa za hrvatski narod u njegovim dvjema domovinama, u Hrvatskoj i BiH, i poticanju veza između domovina hrvatskog naroda i američkog društva. Na svim tim vašim naporima i domoljublju smo vam posebno zahvalni”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Zahvaljujem i svima koji su svoje godine strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu”, kazala je predsjednica.

Najavila je i svoj intenzivan tjedan u New Yorku, gdje će govoriti na Opći skupštini UN-a u utorak i imati 18 bilateralnih sastanaka na njezinim marginama.

Sudjelovat će i na nizu popratnih događaja, američkom Globalnom pozivu na rješavanje problema ovisnosti, Mirovnom summitu Nelsona Mandelae, Globalnoj kampanji protiv antisemitizma, skupu One Planet o klimatskim promjenama, UNICEF-ovom sastanku o mladima i Bloombergovom Globalnom poslovnom forumu.

M.M./Viribus Unitis


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =