FOTO: PONIŽENA HRVATSKA BRANITELJICA: Ni doktorat ni braniteljski status Ljiljane Zmijanović nisu impresionirali ministra Ćorića

Ministru Ćoriću i Vladi Republike Hrvatske očito prednost imaju oni “UHLJEBI” koji će kroz svoje dvostruke stranačke iskaznice koristiti novu izreku “HAMZI GA DRP” Zdrpi pa briši…

večernji.hr
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Nella Slavica koja je istodobno bila članica HDZ-a i HNS-a, iako je nižeg akademskog ranga od protu-kandidatkinje, doktorice znanosti Ljiljane Zmijanović koja, osim toga, ima i 482 dana borbenog staža, imenovana je na čelo Nacionalnog parka Krka, piše u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernji list…

foto-privatna arhiva

Doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, bila je jedna od šestero kandidata koji su aspirirali na mjesto novog ravnatelja Nacionalnog parka “Krka”. Ova Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti, izjavio je neki dan politički tajnik HDZ-a i jedan od največih obamnjivača javnosti ministar Lovro Kuščević, komentirajući izbor nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka Nelle Slavice.

Na tu dužnost je imenovana Nella Slavica, u javnosti poznata i prokazana kao vlasnica dviju stranačkih iskaznica, HDZ-a i HNS-a, klasičan primjer “UHLJEBA” o čemu je več pisao Večernji list.

EUROPSKE NAGRADE LJILJANE ZMIJANOVIĆ

48-godišnja Šibenčanka, jedina doktorica znanosti među tih šestero kandidata na natječaju, negdašnjoj djelatnici NP-Krka koja je u toj javnoj ustanovi provela 12 godina na rukovodećim poslovima iz područja ekonomije i upravljanja. Za svoj rad u NP-Krka dobila je niz nacionalnih i međunarodnih priznanja, među njima i nagradu Europske federacije turističkih novinara, povelju FEST-a “Zasluge za razvoj turizma” i brončanu medalju za “Zlatni cvijet Europe”. Kao voditeljica službe za prezentaciju upravo ona bila je zadužena i za organizaciju dolaska i pratnju VIP posjetitelja pri obilasku Nacionalnog parka pa je s ljepotama Krke osobno upoznala Billa Gatesa, članove obitelji Kneževine Monako, kralja i kraljicu Belgije te brojne državnike. Iz NP-a Krka otišla je nakon što joj je ponuđeno degradirajuće radno mjesto pa je danas nezaposlena.

Ništa manje važno, dr.sc.Ljiljana Zmijanović i hrvatska je braniteljica s 482 dana borbenog sektora. Bila je na dužnosti brigadnog izvidnika, kamo su u pravilu odabirani muški vojnici, no svoju poziciju izborila je i kvalifikacijama koje je stekla uoči rata, poput obuke za pilota i ronioca (dvije zvjezdice po svjetskom ronilačkom savezu CMAS).

/Foto/Liljana Zmijanović privatna arhiva

“Uključila sam se u obranu domovine krajem 1991.godine, a s obzirom na to da sam studirala u Opatiji, bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na Ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnica interventog voda HOS-a.

U proljeće 1992.prešla sam na šibensko ratište i postala brigadni izvidnik 113.brigade. Sudjelovala sam u brobenim akcijama, neke od njih bile su duboko u neprijateljskom teritoriju. I danas čuvam dozvolu za kretanje i nošenje oružja u svim zonama HV-a i u civilnoj i vojnoj odori iz Domovinskog rata, kakvu je imalo malo branitelja borbenog sektora. Izdana je po odobrenju generala Janka Bobetka, čije sam povjerenje uživala, kao i zapovjednika Damira Krstičevića – prisjeća se Zmijanović, koju je u natječaju očito zaobišao Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

ZANEMARENI JEDNAKI UVJETI

Prema članku 102., javne ustanove kojima je osnivač ili je dan od osnivača država pri zapošljavanju na temelju javnog natječaja obvezne su dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom dragovoljcu Domovinskog rata, što dr. Zmiljanović jest. No, u konkretnom slučaju odabira magistrice ekonomije Nelle Slavice zanemaren je i kriterij”jednakih uvjeta” jer Lijljana Zmijanović ima viši akademski stupanj, doktorat. Usput, doktorirala je na upravljanju zaštičenim područjima, a prethodno magistrirala upravo na temi “Integracijakulturne baštine u turističkoj ponudi NP-a Krka”.

“Dvojila sam hoću li se uopće pozvati na tu prednost pri zapošljavnju. Da se javio netko tko ima bolje reference od mene, povukla bih se iz natječaja i ponudila suradnju i pomoć na drugi način. A onda sam se ipak odlučila pri zapošljavanju prvi put pozvati na Zakon o pravima hrvatskih branitelja. No, i bez tog zakona smatram da su moje kompetencije neusporedive s drugim kandidatima, kaže Ljiljana Zmijanović, koja je uoči natječaja dobila i pismenu preporuku ministra Tome Medveda te Udruge Specijalne policije, ronilaca veterana 4.gardijske brigade i brojnih drugih. Ohrabrena njihovom potporom , koja nije naišla na plodno tlo, podnijela je Upravnom sudu u Splitu tužbu kojom traži poništenje riješenja Ministarstva zaštite i okoliša i eneregtike o imenovanju Nelle Slavice na mjesto ravnateljice JU NP-Krka.

Dr. Ljiljana Zmijanović je Sukladno pouci o pravnom lijeku ovlaštena, nezadovoljna odlukom ministra, pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom. Postupcima pri provođenju natječaja grubo su prekršeni zakoni RH i predstavljaju udar na stručnost i znanost.

Ministru Ćoriću i Vladi Republike Hrvatske očito prednost imaju oni “UHLJEBI” koji će kroz svoje dvostruke stranačke iskaznice koristiti novu izreku “HAMZI GA DRP” Zdrpi pa briši…

Izvor/Večernji list/Autor/Totalno.hr/Foto/Liljana Zmijanović privatna arhivaVezane vijesti:

-FOTO: PONIŽENA HRVATSKA RATNICA Ljiljana Zmijanović, nazaposlena hrvatska braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu…

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

44 KOMENTARI

 1. Zakon je izmijenjen i los za branitelje. Prije smo imali direktnu prednost. Medutim, radi zaposljacanja s direktnom prednosti narusava se jednakosti gradana pred Zakonom i da se time krsi Ustav RH. To su rekli vrli saborski zastupnici i promijenili Zakon umetnivsi tri rijeci ” u jednakim uvjetima”. Politicari se pozivaju na tu prednost, a ona vise nema pravnu snagu jer se provode namjrstena testiranja i intervju.Omali bi prednost kad bi na testiranju i intervjuu imali vise bodova od drugih kandidata, a to se nikad ne dogodi. Izvrgnuti smo ruglu od losijih kandidats rade se stimaljke i sve u skladu s Zakonom. Vjerodostojno .

 2. Ista je situacija i u KBC-u Split. Željko ne živi u zabludi… svi sve znaju i nikoga nije briga. Ako si HRVATSKI BRANITELJ to ti je otegotna okolnost, ne da neces biti izabran na natječaju nego jos dodatno šikaniran. Svakodnevno mi dolaze ljudi koji se žale na postupanje tzv. uglednih HDZ-ovaca u nasem Splitu čak i prema djeci poginulih branitelja. Kaze se “da sit gladnom ne vjeruje”. Kome se požalit, onima koji rata vidjeli nisu. Samo neka skinu ruku sa srca i prestanu se kleti u domoljublje sve cu im oprostit.

 3. Pretuzno,ali ovoj gamadi koja nam vodi drzavu to je normalno,pa nisu zabadave bili osudeni kao stranka i proglaseni doslovno zlocinackom organizacijom koja pljacka sve sto stigne. Eto vam svjezeg nacina kako sad pljackaju. Sad kad vise nemaju sta vrijedno prodat sustavno se ruse drzavne sume i putem direktora koji to svesrdno potpomazu jer su uglavnom postavljeni na.poziciju putem HDZ iskaznice izvlace ogromnu lovu u svoje depove.

 4. Trebala bi umrijeti nedaj boze kao gospodja Nevenka pa da se neko trgne i sjeti gospodje ministra Medveda sam smatrala casnim nakon Matica on mi dosao kao tracak sunca a ono oni svi isti cuvaju pozicije nedao bog da im to tko uzme

 5. Odma se sjetim orjunaša Zorana Milanovića da je bio premlad da ide u rat sa 24 godine ” da mu je otac reko da u rat idu samo ne školovani ljudi” .. Ja sam imo 19 godina 1991 ve i ratovo i dopisno završio srednju školu ! A da sam bio jugoslaven imo bi 5 doktorata bez truda..

 6. I šta se čeka gdje je gospodin Medved gen Krstičevič gospodin Deur ajmo gospodo zovite nas da dignemo ponovo šator možda prvi zaštitar u Hrvata dobije koncesiju na cili Pag ne samo Zrče i možda naš poznati tunogojac dobije još koji milijun za šutnju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 1 =