FOTO VIDEO Poljski, češki i slovenski premijer u Kijevu u znak potpore Zelenskiju…Europa bez Ukrajine neće biti južna Europa. Dapače, to je simbol poraza, poniznosti i bespomoćnosti…

“Upravo ovdje, u ratom pogođenom Kijevu, piše se povijest. Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu”,..

foto twitter
Podijeli

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u utorak u Kijev kako bi pokazali potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom, nakon ruske invazije na njegovu zemlju 24. veljače…

Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša koji su u ukrajinsku prijestolnicu stigli vlakom, prvi su strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije.

Ukrajinski narod podsjetio je cijelu Europu, odnosno walkau slobode, odnosno hrabrosti, a eto koliko je ona zapravo velika. Na vrhuncu stare Europe, Europa je zaspala i klonula, probudivši se s povratkom u život. Probio bih svoje zidove nade i dao nadu Ukrajini.

“Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači”, rekao je Zelenski.

Volodymyr Zelensky susreo se s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, poljskim potpredsjednikom vlade Jaroslavom Kaczynskim, češkim premijerom Petrom Fialom i slovenskim premijerom Janezom Janšom, koji su doputovali u Kijev.

 

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije doputovali su danas u Kijev, u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom. To su prava slavenska braća Ukrajine, a ne Rusi, objavio je Ured Zelinskog.

Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskija koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Na tim je razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, kojega se doživljava kao glavnog donositelja odluka u zemlji.

U ruskim napadima na Kijev u utorak poginulo je najmanje četvero ljudi, objavile su vlasti, dok ruske snage stežu obruč oko grada koji je uveo u utorak navečer 35-ostani policijski sat.

 

“Upravo ovdje, u ratom pogođenom Kijevu, piše se povijest. Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je “hrabrost pravih prijatelja” i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji “formalni mandat” koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Europa mora shvatiti da, ako izgubi Ukrajinu, više nikada neće biti isto. To više neće biti Europa. Prije će to biti poražena, ponižena i patetična verzija svog prijašnjeg ja. Želim snažnu i odlučnu Europu, napisao je Morawiecki.

Europa mora shvatiti da, ako je Ukrajina izgubljena, više nikada neće biti ista. Europa bez Ukrajine neće biti južna Europa. Dapače, to je simbol poraza, poniznosti i bespomoćnosti. I želim jaču i ambiciozniju Europu.

Nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom i ostalimaMateusz Morawiecki napisao je opširnu objavu na Facebooku

T.H.


Podijeli