FOTO POČAST RIJEČKIM ‘AJKULAMA’: U ovome mjestu poginulo je 26 riječkih specija…Zimi se živa u termometrima ondje redovno sluštala i do -30 stupnjeva C, ali od Ajkula nitko nije odustajao….

Položili su vijence i zapalili svijeće u čast i na spomen poginulim policajcima...

foto: PU Ličko-senjska
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pored odvojka ceste koja vodi prema Velebitu otkriven je prije tri godine spomenik podignut u čast 26 poginulih policajaca. Spomenik je djelo akademskog kipara Petra Dolića koji je na njemu istaknuo 26 križeva, simbola stradanja i vjere…

RIZVANUŠA – U ovome mjestu nadomak Gospića održana je danas komemoracija povodom pogibije 26 pripadnika postrojbe Specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke. Ova postrojba je cijeloga rata čuvala crtu bojišnice na najtežim i teško pristupačnim vrhovima Velebita, na potezu od Visočice do Vaganskog vrha.

Zimi se živa u termometrima ondje redovno sluštala i do -30 stupnjeva C, ali od Ajkula nitko nije odustajao. Riječanima su na tome prostoru, osim brojnih minskih , smrtnu opasnost stvarali i stalni pokušaji proboja neprijateljskih snaga i učestale zasjede. U jednoj takvoj zasjedi je 28. kolovoza 1992. poginuo prvi zapovjednik Ajkula, legendarni Marino Jakominić.

Pored odvojka ceste koja vodi prema Velebitu otkriven je prije tri godine spomenik podignut u čast 26 poginulih policajaca. Spomenik je djelo akademskog kipara Petra Dolića koji je na njemu istaknuo 26 križeva, simbola stradanja i vjere.

Uz mnoštvo građana i branitelja na današnjoj komemoraciji okupili su članovi obitelji poginulih heroja, ratni veterani Udruge „Ajkula“, veterani riječkih ratnih postrojbi koji su ratovali u Lici, članovi Kluba ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ iz Gospića, i pripadnici Udruge postrojbe Specijalne policije „Tigar“ iz Gospića, kao i predstavnici policije i brojna izaslanstva.

U ime predsjednice Republike Hrvatske u komemoraciji je sudjelovao general Mladen Markač, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Darko Nekić i župan Darko Milinović. Uz svečani postroj policije i „mirozov“ položili su vijence i zapalili svijeće u čast i na spomen poginulim policajcima.

1

3

4

foto: PU Ličko-senjska

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × pet =