FOTO Petar Benčić pobjednik 47. Trke na prstenac i dobitnik štita predsjednika RH

Podrške publike nije nedostajalo, kao ni želje da se pogodi u sridu. Ove je godine u lovu na Štit predsjednika Republike bilo 15 konjanika...Trka na prstenac svoje je punte zbrojila kao jedan od najsjajnijih bisera hrvatske baštine...

foto-facebook
Podijeli

Pretposljednji vikend u kolovozu u Barbanu je rezerviran za tradicionalnu Trku na prstenac, konjaničko natjecanje koje privlači brojne goste u taj dio Istre. U konkurenciji 15 konjanika pobjedu je odnio Petar Benčić s osam punti.

Slavodobitnik 47. Trke na prstenac je Petar Benčić, jašući na konju Zen s 8 punta!
Kopljonoša: Erik Roža

Podrške publike nije nedostajalo, kao ni želje da se pogodi u sridu. Ove je godine u lovu na Štit predsjednika Republike bilo 15 konjanika.

– Ukupno se deset konjanika kvalificiralo za finale. Tijekom druge utrke dogodio se manji pljusak, ali nije narušio atmosferu. Nakon dvije pandemijske godine se ova 47. trka na Prstenac odvija u sjajnoj atmosferi. Nakon utrke gledatelje očekuje bogat glazbeni program uz dobru gastronomsku ponudu. Slavodobitnika očekuje štit predsjednika Republike, ali i novčana nagrada, izvijestila je iz Barbana Petra Neuner Geržinić.

47. Trka na prstenac

Oštro oko, mirna ruka i savršena preciznost. Presudno je to pri zbrajanju punata za 15 konjanika, čiji zadatak nije nimalo lagan – u punom galopu moraju prijeći stazu dugačku 150 metara u 12 sekundi i kopljem pogoditi prstenac.

Trka se prvi put održala u 17. stoljeću. Obnovljena je 1976. i pravi je mamac za posjetitelje.

Uz pogotke u sridu, trk konja i zveket koplja – sve to čini čar viteškog nadmetanja u srcu Istre.

Ujedno i važan dio turističke ponude.

Trka na prstenac svoje je punte zbrojila kao jedan od najsjajnijih bisera hrvatske baštine.

Trci na prstenac  nazočili su pokrovitelj trke predsjednik RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Trka na prstenac u Barbanu je prvi put održana 1696. godine, kada je u vrijeme mjesnog sajma Franjo Loredan organizirao viteško nadmetanje u gađanju prstenca. Manifestacija je obnovljena 1976.godine, a od tada se održava svake godine pretposljednjeg vikenda u kolovozu i svake je godine sve privlačnija gostima i turistima.

G.S.


Podijeli