FOTO-VIDEO: Pedesetak branitelja hodnjom crtom obrane grada Zadra dugoj 13 kilometara koja je stajala ispred srpskog agresora

U sklopu obilježavanja Dana obrane Zadra u Domovinskom ratu jučer je, deveti put za redom, krenula hodnja od Bokanjca do Dračevca...

OBILJEŽAVANJE DANA OBRANE ZADRA
Podijeli

U sklopu obilježavanja Dana obrane Zadra u Domovinskom ratu jučer je, deveti put za redom, krenula hodnja od Bokanjca do Dračevca. Pedesetak zadarskih branitelja svake godine prolaze nekadašnjom crtom obrane Zadra te putem posjećuju spomen-mjesta stradavanja svojih suboraca. Riječ je o crti dugoj 13 kilometara koja je stajala ispred srpskog agresora i preko koje hrvatski branitelji nisu dali neprijatelju u Zadar. Više od 80 branitelja dalo je živote u obrani grada, a prije same hodnje pročitana su njihova imena kao podsjetnik na žrtvu u obrani Zadra.

Prije samog polaska branitelje je pozdravio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je s predstavnicima braniteljskih udruga položio vijence na spomen-obilježju na bokanjačkom Trgu sv. Šimuna i Tadije. Dukić je zahvalio svim udrugama i njihovim članovima na doprinosu u obilježavanju Dana obrane Grada Zadra, ali i obrani grada u njegovim najtežim trenucima.

– U ovim danima moramo se sjetiti svih onih koji su dali svoje živote za slobodu grada. Ovom hodnjom čuvamo uspomenu na njih, družimo se i prisjećamo slavnih dana te obnavljamo ono jedinstvo koje nas je krasilo u obrani grada, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

– Svatko do nas koji se danas svojim koracima želi sjećati branitelja koji su nas 1991. branili može osjetiti samo duboko poštovanje. Ti dečki su došli iz cijele Hrvatske, uključujući i naše sugrađane koji su svojim tijelima nas branili u ono vrijeme kad je Zadar bio napadnut s mora, kopna i iz zraka. Bilo je to vrijeme kad je bilo puno civilnih žrtava, ali danas ipak osjećamo ponos. Danas nas svi naši branitelji gledaju i pitaju se zbog koga smo poginuli. Pitaju: ‘Jeste li vi dostojni te žrtve?’ Osjećaj ljubavi, poštovanja i zajedništva je to što nas danas sve više, a ne sve manje, obvezuje i ujedinjuje, rekla je jedna od organizatorica hodnje, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, Ivana Haberle,donosi zadarskilist.hr.

G.S.


Podijeli