(FOTO) PAKOVO SELO / 20. rujna 2019….OBILJEŽAVANJE 28. OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA

Svečano otkriveno Spomen obilježje na Pakovu Selu – tenk na mjestu uništenja u Domovinskom ratu – tada formirana crta obrane ostala je neprobojnom do 'Oluje'...

Podijeli

Svečano otkriveno Spomen obilježje na Pakovu Selu – tenk na mjestu uništenja u Domovinskom ratu – tada formirana crta obrane ostala je neprobojnom do ‘Oluje’

 …trajni podsjetnik na ono vrijeme u kojem je hrvatski narod iznjedrio slobodu, te smjerokaz sadašnjim i budućim naraštajima koji će živjeti i prolaziti Pakovim Selom.

 Dana 20. rujna 1991. godine u Pakovu Selu i Sedramiću zaustavljena je oklopno-mehanizirana kolona 9. kninskog korpusa i uništen tenk, onesposobljen oklopni transporter i kamion. Zarobljen je bio i major Stevo Krkljaš, načelnik topništva zloglasnog Kninskog korpusa, i 19 vojnika. U ovim akcijama Hrvatske snage nisu imale gubitaka, osim dvojice lakše ranjenih branitelja.

screenshot

 Na fotografiji uništenog tenka T72 (1991) s lijeva: Ićo Bojčić, Željko Stojanović, Joško Mamić, Joško Vukušić – Ćola, Davor Blažević – Tigar i Ivica Aleksić.

Neprobojna crta obrane do kraja rata

Neprijateljski poraz u Pakovu selu, a zatim u Sedramiću, osigurao je obrambeno jačanje i učvršćivanje obrambenih položaja na toj crti bojišnice, koja je postala neprobojnom za neprijatelja u njegovom nastojanju da se približi Šibeniku. Tada formirana crta obrane branjena je do slavne oslobodilačke akcije ‘Oluja’. Borbe u Pakovom selu i Sedramiću, iako samostalne, sastavni su dio ukupne obrambene bitke za Šibenik u ‘rujanskom ratu’.

Borbenom skupinom MUP-a zapovijedao je Joško Mamić, a zapovjednik 4. bojne 113. brigade Zbora narodne garde bio je Josip Jukica. Za zapovjednika svih snaga u Pakovu Selu bio je određen policajac Ivica Aleksić, a snaga na području Sedramića Ivan Zelić, zapovjednik 4. bojne 4. gardijske brigade. Dana 20. rujna 1991. godine zapovjednikom svih borbenih snaga na drniškom području imenovan je Luka Vujić.

Do kraja 1991. godine na ovoj bojišnici bilo je više akcija, ali su obrambeni položaji uspostavljeni u jesen 1991. ostali nepromijenjeni do konca rata. Neprijatelj u svim ostalim ratnim godinama zapravo nije pokušao izvesti sličnu akciju.

Na mjestu uništenja neprijateljskog tenka T 72 svečano je otkriveno Spomen obilježje kao podsjetnik na zaustavljanje neprijateljskog napada. Na suprotnoj strani ceste vječni je spomen na ubijenog civila vozača hitne pomoći u Domovinskom ratu, Marka Pokrovca.

Svečanom događaju uz dogradonačelnika Paška Rakića prisustvovali su brojni branitelji, obitelji poginulih branitelja, i drugi. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministra hrvatskih branitelja sudjelovao je državni tajnik Ivan Vukić. Umirovljeni general Ivan Benet sudjelovao je kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, Zdravko Vladanović kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar – Kitarović, te Josip Begonja, gradonačelnik Grada Drniša i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, uz druge predstavnike jedinica lokalne samouprave.

 Zdravko Vladanović, izaslanik Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar – Kitarović obratio se riječima„…Sudjelovali ste u veličanstvenom pothvatu kojemu se divi cijeli civilizirani svijet. U teškim okolnostima velikosrpske agresije obranili ste vlastiti dom i vlastitu domovinu. Obranili ste čast, ponos i dostojanstvo ovoga kraja, vaših predaka,  ribara i težaka.

Putniče, kad žedan zagrabiš hladne vode iz ovoga bunara, sjeti se tko je bunar sagradio“ – zapisali su u starim knjigama mudri ljudi. Ovaj bunar hrvatske slobode sagradili su hrvatski branitelji zajedno s brojnim dobrim i poštenim ljudima, a voda iz njega neka osnaži žedne koji će se umoriti na putu izgradnje mira, blagostanja i hrvatskog nacionalnog zajedništva.

U tom smislu, neka i ovaj tenk postane i ostane trajni podsjetnik na ono vrijeme u kojem je hrvatski narod iznjedrio slobodu te smjerokaz sadašnjim i budućim naraštajima koji će živjeti i prolaziti Pakovim Selom.“

Središnja proslava Spomendana ‘Rujanskog rata’ održat će se u ponedjeljak, 23. rujna u Šibeniku. Komemoracija na Baldekinu kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata održat će se u 17 sati, nakon čega će krenuti mimohod branitelja prema Trgu Pavla Šubića prvog, gdje će biti organiziran glazbeni program.

Autor / Dr.sc.Ljiljana Zmijanović


Podijeli