FOTO – Oni su prije 25 godina oslobodili hrvatski jug

Podijeli

Povodom proslave Dana općine Konavle te 25. godišnjice oslobođenja te općine u Domovinskom ratu u Domu kulture u Cavtatu je u petak navečer održan okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici postrojbi Hrvatske vojske koje su oslobodile jug Hrvatske, a tom je prigodom istaknut doprinos gardijskih brigada.

Sudionici operacije oslobađanja hrvatskog juga, ta ponosna, pobjednička Hrvatska vojska u popodnevnim je satima petka prošla cavtatskom rivom u pratnji Cavtatske glazbe i mažoretki povodom 25. obljetnice oslobađanja hrvatskog juga.

Stjegovi postrojbi koje su sudjelovale u akciji oslobađanja Cavata i Konavala od srbo-crnogorskih agresora ponosno su se zavijorili na cavtatskom trgu, gdje su se postrojili pripadnici Konavoske bojne, Gromova i Tigrova.

Pukovnik Eduard Čengija iz 163. brigade Hrvatske vojske Dubrovnik rekao je kako je na dubrovačkom području akcija oslobođenja vođena u dva ešalona.
‘U prvom su bile gardijske brigade, a u drugom rezervne, koje su zauzimale položaje kako bi se gardijske brigade mogle odmoriti. Stvaralo se povjerenje između postrojbi. Srce nam je bilo veliko kada je 2. gardijska brigada došla iz pravca Ivanice”, istaknuo je Čengija.

“Na 6. prosinca 1991. godine, kad se dogodio najteži napad na Dubrovnik, imali smo oko 900 vojnika ukupno, a najjače oružje bili su 120-milimetarski minobacači bez nišanske opreme. Bili smo u blokadi, ali smo imali prave ljude, a kad smo pripremali deblokadu, imali smo višestruko više oružja”, rekao je Čengija.

Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana, a spomenimo i to kako je u večernjim satima organiziran okrugli stol s predstavnicima 1. gbr „Tigrovi“, 2. gbr „Gromovi“, 4. gbr „Pauci“, 163. br HV Dubrovnik, satnije Konavle te Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Na okruglom stolu su sudjelovali i general pukovnik Marijan Mareković iz 1. gardijske brigade (GBR) ‘Tigrovi’, satnik Krešimir Maretić iz 2. GBR ‘Gromovi’, brigadir Jozo Šerić iz 4. GBR ‘Pauci’, Ivo Simović-Crni iz satnije Konavle te Ilija Vučemilović Šimunović iz Udruge ratnih veterana 1. GBR ‘Tigrovi’ te dr. sc. Natko Martinić Jeričić iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra.

 


Podijeli