FOTO Obilježena tužna obljetnica pokolja u Nadinu: Srpski zločin za koji nitko nije odgovarao!

Kao i Škabrnjane i mještane Nadina boli činjenica da za zločin u njihovu mjestu nitko nije odgovarao...

U Nadinu obilježena 27 obljetnica stradanja civila i branitelja
Podijeli

Zločini u Nadinu-Dan nakon zločina u Škabrnji u Nadinu je ubijeno 14 civila i pet hrvatskih branitelja dok ih se troje još smatra nestalima…

Dan nakon obilježavanja masakra u Škabrnji, svojih se žrtava prisjeća i Nadin. Na današnji dan prije 27. godina četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 16 nevinih civila, ostale su protjerali, a kuće zapalili. Živote su izgubila i petorica branitelja, a za tri osobe još uvijek se traga.

Sjećanje na 19 poginulih u Nadinu

Grgur Brkić (86) je 19. studenoga 1991. rano ujutro je otišao na posao u Zadar. Kratko nakon toga lokalni četnici, koji su i dalje orgijali i ubijali po Škabrnji, upali su i u Nadin. Grgur je tada izgubio suprugu Stoju.

– Sedmero njih su zajedno ubili u jednom podrumu u koji su se jadni bili sklonili. To je ovde izagrada ih čovik pobio. Niko ne odgovara za to, a niko ni ne traži krivca da bi odgovara, kazao je danas za Radio Zadar Grgur te dodao kako niti može oprostiti niti zaboraviti.

Neutješna je Grgurova i Stojina kći Slavka Ivković. Za majčinu je smrt i iživljavanje nad civilima doznala dan kasnije.

– To što se dogodilo ispričala nam je jedna žena, koja je preživjela i koja je svjedok.

Najprije me nazvao sestrin sin i reka mi da baka neće doći. Odmah mi je slušalica ispala. Nismo je mogli niti sahraniti, kaže Slavka kroz suze.

Neda Brzoja izgubila je toga jutra majku i sestru. Obje su ubijene u podrumu s još nekoliko mještana koji su se tamo sklonili. I Marko Čirjak također je izgubio članove obitelji.

– Četnici su mi ubili majku. Ne može se to nikada zaboraviti. Ušli su ti naši susjedi u selo i napravili pokolj, kaže Marko.

Kao i Škabrnjane i mještane Nadina boli činjenica da za zločin u njihovu mjestu nitko nije odgovarao.

Kao i Škabrnjane i mještane Nadina boli činjenica da za zločin u njihovu mjestu nitko nije odgovarao.

– Činjenica je, nažalost o tome smo govorili i u Vukovaru, da za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Kao ministar hrvatskih branitelja stalno tražim od DORH-a i nastavit ću tražiti da se procesuiraju počinitelji ovih teških kaznenih djela ratnog zločina – poručio je pretprošle  2016.godine na komemorativnom skupu ministar Tomo Medved, na čemu je sve i ostalo.

Naime, protiv ratnog zločinca Ratka Mladića, pod čijim su zapovjedništvom počinjeni strašni zločini u Škabrnji, Nadinu, Drnišu, Sinjskoj bojišnici i drugim -koji danas leži u Haaškom sudu, isključivo zbog podignute optužnice  za pokolje i žrtve u BIH, dok za pokolje i stravična masakriranja počinjena pod njegovim zapovjedništvom u Hrvatskoj, do danas iz nikom jasnih razloga nije podignuta optužnica.

U Nadinu obilježena 27 obljetnica stradanja civila i branitelja…

M.M.

 

 

 


Podijeli