FOTO Obilježena treća godišnjica smrti stožernog generala Petra Stipetića

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala...

Obilježena treća godišnjica smrti stožernog generala Petra Stipetića | Foto: HV / H. Mandac
Podijeli

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala…

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u Zagrebu…

Obilježena treća godišnjica smrti stožernog generala Petra Stipetića | Foto: HV / H. Mandac

U povodu treće godišnjice smrti stožernog generala Petra Stipetića, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, na njegovom grobu na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja u petak, 12. ožujka 2021. godine položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Zaslužio je i medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Predaja najsnažnije postrojbe srpskih snaga dogovorena je za 8. kolovoza 1995. kad je zapovjednik korpusa pukovnik Čedo Bulat potpisao predaju korpusa s kompletnim naoružanjem pred hrvatskim generalom Petrom Stipetićem. Prije potpisa dokumenta o predaji, oko 19 sati, Bulat je generalu Stipetiću podnio prijavak pred strojem i čestitao mu na pobjedi Hrvatske vojske.

Umirovljeni stožerni general Petar Stipetić preminuo je 14. ožujka 2018. u Zagrebu.

M.M.Vezane vijesti;

Preminuo stožerni general Petar Stipetić


Podijeli