FOTO Obilježena 31. obljetnica krvave i lavovske Bitke za Vukovar. Borković: Do kada će nadležni nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve?

foto-facebook
Podijeli

Danas je u Vukovaru obilježena 31. obljetnica Bitke za Vukovar čime je odano priznanje i zahvalnost svim sudionicima obrane Vukovara, a posebice pripadnicima legendarne 204. vukovarske brigade.

foto-facebook
foto-facebook

Program obilježavanja 31. obljetnice započeo je rano jutros budnicom koja je koračala ulicama Vukovara, te su od Memorijalnog centra iz Domovinskog rata do Hrvatskog doma u mimohodu nošene ratne zastave hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata. U sklopu prigodnog programa održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i borbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a.

foto-facebook

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 25. kolovoza 2022. donijela odluku o promjeni naziva Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar imenom vukovarskog ratnog kirurga i zapovjednika ratnog saniteta dr. Juraja Njavre, na zgradi bolnice otkrivena je spomen ploča s novim imenom te ustanove, a otkrili su je njegov sin Dario Njavro i ministar Tomo Medved.

Dr. Juraj Njavro u Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine a 1991. godine početkom Domovinskoga rata bio je na položaju šefa vaskularne kirurgije vukovarske bolnice. Za vrijeme bitke za Vukovar i opsade grada bio je zapovjednik ratnog saniteta općine Vukovar.

U javnosti je postao poznat kao legendarni kirurg i heroj vukovarske bolnice, u kojoj je ostao do kraja opsade grada u Domovinskom ratu, 1991. godine, nakon čega je s dijelom hrvatskih branitelja i civila, zatočen u srpskom koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici. O svojim ratnim i zatočeničkim danima dr. Njavro napisao je knjigu “Glava dolje ruke na leđa”. Preminuo je 15. rujna 2008. godine, a pokopan je 18. rujna na zagrebačkom groblju Mirogoju uz ostale velikane.

foto-facebook

Ovim je povodom otkrivena i ploča s novim imenom dosadašnje Bolničke ulice koja je odlukom Gradskog vijeća Vukovara 7. srpnja ove godine, u Ulicu dr. Vesne Bosanac. Ploču su otkrili unuci dr. Bosanac, Vedrana i Hrvoje Bosanac.

Središnja svečanost održala se je u Hrvatskom domu Vukovar kojoj su nazočili izaslanik predsjednika Republike, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara, ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, varaždinski župan Anđelko Stričak i brodsko-posasvski Danijel Marušić, kao i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac, veterani legendarne 204 brigade, izaslanici braniteljskih udruga i ostali gosti.

“Povodom obilježavanja 31. obljetnice Bitke za Vukovar, Hrvatsku zastavu na vrh Vukovarskog vodotornja podignuo je izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji nije skrivao ponos i čast koja ga je pripala, zbog tako velikog i značajnog čina”

Zlatko Dalić podiže Hrvatsku zastavu na Vodotoranj-foto-instagram

Svečanosti je započela podizanjem državne zastave na Vukovarskom vodotornju koju je podigao izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i policije, kadetima Hrvatskog vojnog učilišta.

foto-facebook

“Obilježavanjem ove obljetnice odajemo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara koja je utkana u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu“, poručio je u svom govoru izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, dodajući kako su takve i slične obljetnice važne i zbog prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić ukazala je na važnost pronalaska osoba nestalih u Domovinskom ratu. „Svaka prilika, kada je to moguće, mora biti iskorištena kako bismo ponovno rekli kako je pobjednička Hrvatska pružila ruku pomirenja, što je jedini ispravan način za sve ono lijepo što u našoj zemlji želimo u budućnosti“, poručila je te dodala kako ruka pomirenja mora biti prihvaćena i s druge strane.

„Nema puno bitaka koje bismo kroz povijest mogli usporediti s ovom vukovarskom, posebno u moralnom smislu koji je tada ujedinio hrvatski narod i stvorio jedno zajedništvo i duh za koje smo znali i čvrsto vjerovali da će nas dovesti do konačne pobjede i tako željene slobode“, kazala je Balić te dodala kako je Grad heroj naziv koji i dalje najbolje opisuje što je Vukovar značio za Hrvatsku, ali i što on znači danas.

Ističući hrabrost vukovarskih branitelja, poručila je kako je upravo njihova žrtva, žrtva naših Vukovaraca, jedan od glavnih temelja koji su doveli do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Borković: Do kada će nadležni nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve

Ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade koja je 1991. branila Vukovar, Branko Borković poručio je kako bitka za Vukovar nije mit, već stvarnost.

“Borba za priznanje 204. brigade je trajala godinama, a bitka za Vukovar je još uvijek kamen spoticanja, a nije skinuta niti stigma koja nam je nametnula Manolićeva komisija”, kazao je Borković rekavši kako potraga za nestalima iz Domovinskog rata predstavlja i dalje jedno od najtežih nerješenih pitanja.

“Do kada će nadležni svojim nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve”, zapitao je Borković rekavši kako pri tome misli na državno odvjetništvo.

Povodom 31. obljetnice Bitke za Vukovar položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a program središnje svečanosti u Hrvatskom domu završio je nastupom Najboljih hrvatskih tamburaša i Policijske klape „Sveti Mihovil“.

Zaboravljeni heroj – HRVATSKI VITEZ STOJAN VUJNOVIĆ-“SRBIN”!

 


Podijeli