(FOTO) Obilježena 30. obljetnica monstruoznih ubojstava mještana Široke Kule i okolnih mjesta

Kod novootkrivenog spomen–obilježja ubijenim civilima Široke Kule i okolnih mjesta u srijedu, 13. listopada 2021. obilježena je 30. godišnjica velikosrpskog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom Široke Kule...

Foto-branitelji.gov.hr /Braniteljski portal
Podijeli

Najmlađa žrtva je bila trinaestogodišnja Verica Nikšić. Ubijena je u naručju svoje majke u podrumu jedne kuće koja je naknadno zapaljena. Njeni posmrtni ostatci nikada nisu pronađeni i ona nema svoga groba. Imala je samo 13 godina i te jeseni je trebala krenuti u 7. razred…

“Cijela povijest Hrvata puna je ovakvih tužnih sjećanja i prepuna žrtava koje su ubijene bez ikakve krivnje, samo zato što su bili Hrvati i živjeli na svom ognjištu“, poručio je ministar hrvatskih branitelja Medved…

Kod novootkrivenog spomen–obilježja ubijenim civilima Široke Kule i okolnih mjesta u srijedu, 13. listopada 2021. obilježena je 30. godišnjica velikosrpskog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom Široke Kule.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih žrtava te predstavnike udruga iz Domovinskog rata, 30. obljetnici stradanja nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zastupnica u Hrvatskom saboru Anita Pocrnić Radošević, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te brojni okupljeni koji su odali pijetet nevinim žrtvama.

Nakon čitanja imena četrdesetero ubijenih mještana Široke Kule i okolnih mjesta te 7 žrtava iz okolice Perušića, ministar Tomo Medved i Tihomir Vojvodić sin poginulih Ane i Mile Vojvodića otkrili su spomenik s imenima ubijenih civila te su članovi obitelji žrtava i izaslanstva položili vijence te zapalili svijeće u znak vječnog spomena na ovaj stravičan zločin iz Domovinskog rata. Za sve žrtve molitvu i misu predvodio je gospićki župnik mons. Marinko Miličević.

U Širokoj Kuli najstarija je žrtva imala više od 95 godina, a najmlađa, Verica Nikšić, tek 13 godina, rekao je ministar Medved i zahvalio inicijatorima za podizanje spomenika s imenima žrtava kako bi i “buduće generacije mogle vidjeti imena i starost tih žrtava, da budu stalni podsjetnik da sloboda koju danas u Hrvatskoj uživamo nije darovana, već skupo krvlju plaćena”.

“Neka ova imena budu putokaz onima koji su obeshrabreni, svjetionik svima onima koji lutaju u mraku, neka podsjećaju sve buduće generacije na žrtvu hrvatskog naroda, ali i ohrabrenje da pronalazimo rješenje za sve izazove novog vremena”, rekao je, ističući da time njihova žrtva ”neće biti uzaludna”.

Povodom 30. obljetnice od stravičnog zločina u Širokoj Kuli u jesen 1991.godine, u centru Široke Kule otkriven je spomenik žrtvama.

“U masovnim i pojedinačnim grobnicama, stratištima u Širokoj Kuli pronađeno je 25 tijela, od kojih je 24 identificirana, a Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno traga za još deset nestalih iz Široke Kule i okolnih mjesta”, rekao je ministar Medved i dodao da “posebnu sućut izražava obiteljima još uvijek nestalih žrtava i obiteljima svih 1856 još uvijek nestalih osoba u Domovinskom ratu”.

Ministar Medved je ocijenio da su zatvorske kazne od 15 i 20 godina izrečene sedmorici počinitelja ratnog zločina u Širokoj Kuli “tako male da na tom tragu Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova i pravosuđe čine napore da bi počinitelji bili osuđeni onako kako zaslužuju zbog počinjenja ovih najtežih, monstruoznih kaznenih djela” teškog ratnog zločina nad civilima.

Zločin nad civilnim stanovništvom započeo je kada su pobunjeni pripadnici srpskog naroda, lokalni lički Srbi i pripadnici tzv. Martićeve milicije, okupili osmero žena, djece i staraca te ih zatvorili u podrum jedne kuće. Zatim su podrum zapalili. Ovim stravičnim činom započeo je progon civila koji je na području Široke Kule odnio 40 nevinih života. Najmlađa žrtva ubijena je djevojčica Verica Nikšić, koja je tada imala samo 13. Njezini posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, kao ni posmrtni ostaci njezinih osam sumještana.

T.H.

VEZANE VIJESTI

STRAŠAN SRPSKI ZLOČIN! Pokolj u Širokoj Kuli je ratni zločin kojeg su počinili maskirani lokalni Srbi pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. “SAO Krajine”) nad Hrvatima iz tog sela, u svrhu etničkog čišćenja.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedanaest − 1 =