FOTO Obilježena 30. godišnjica Samostalne satnije Bitelić…Konjanici BZ Patriot nosili su ratne zastave…

Podijeli

Mjesec rujan je upravo mjesec u kojemu je 1991. godine srpski agresor žestoko krenuo u agresiju na Hrvatsku, stoga je upravo rujan mjesec kada brojne ratne postrojbe iz Domovinskog rata obilježavaju 30 godina od svog osnutka. Među onima koji su se komemoracijom , misom i okupljanjem prisjetili velike uloge u Domovinskom ratu bili su pripadnici Samostalne satnije Bitelić

Naime, prije tri desetljeća srbočetnički okupator krenuo je u rušilački pohod upravo preko sela u blizini Sinja iz kojih je formirana i Samostalna satnija Bitelić…

Nakon prigodnog okupljanja sudionika, njih oko 300…pripadnici ove postrojbe, mještani, gosti, uzvanici, samo obilježavanje obljetnice počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Anti Buljanu koji je položio svoj život u oslobađanju minirane brane Peruča.

foto-Ferata

Nakon toga, svetu misu zadušnicu za poginule i umrle branitelje Bitelića, Vučipolja, Dabra, Zasioka  i Rumina kod središnjeg križa na groblju u Biteliću služio je župnik don Ante Bečić, uz koncelebraciju don Ante Vrankovića, nekadašnjeg župnika na Biteliću, sada na službi u Podstrani. Obilježavanje je nastavljeno prigodnim druženjem na terenima BK Bitelić.

Okupljenim pripadnicima postrojbe, gostima, mještanima Bitelića i susjednih sela obratili su se Branimir Petričević, ratni zapovjednik dragovoljačkih postrojbi Cetinskog kraja i 3. bojne 126. brigade u čijem sastavu je svoja ratna djelovanja imala ova satnija u kojem je Petričević istaknuo da je Bitelićka satnija bila na ovom dijelu ratišta a sa istom su poslije Branimira Petričevića zapovijedali pok. Dujo Šuća a formiranjem 16 Domobranske Pukovnije nakon tog zapovijedaju Zdravko Banovac i Zlatko Rogulj. U listopadu 1992  je ustrojena 16 Domobranska pukovnija te su se poslije zapovjednici mijenjali. Vlatko Bandalo je bio zapovjednikom u prvoj bojnoj TO dok se nije ustrojila 126 sinjska brigada. U svojem govoru istaknuo je veliki doprinos hrvatskih branitelja ovog kraja i pripadnika Samostalne satnije Bitelić. Mnogi pripadnici ove postrojbe bili su poslije početnih ratnih djelovanja istaknuti pripadnici 126. brigade, 4. gbr, policije, Središta za obuku mladih vojnika u Sinju te ostalih postrojbi u OSRH.

III BATALJUN – ZAPOVJEDNIŠTVO
1. Petričević Branimir, Vlade , VSS, kap. Ikl –Zapovjednik
2. Žanko Miroslav, Ante, SSS, kap. Ikl – Dozapovjednik
3. Jukić Jure, Ivanov, SSS, vodnik Ikl – Obavještajni poslovi
4. Samardžić Ante, Josipov, SSS, vojak – Propagandno psihološki poslovi
5. Grgić Ivan, pok. Marka, SSS, kapetan – Pozadina
6. Anušić Nikša, Ivanov, SSS, p.poručnik, – Zapovjednik I satnije
7. Maretić Ivan, Ante, VSS, poručnik – Zapovjednik II satnije
8. Vučemilo Ivica, Petrov, SSS, mlađi vodnik – Zapovjednik III satnije
9. Šego Stjepan, Šimunov, SSS, poručnik – Zapovjendik satnije Bitelić
10. Botica Marko, pok. Andrije, SSS, poručnik – Prateći vod

Ovoj obljetnici prisustvovao je i izaslanstvo Općine Hrvace predvođeno svojim načelnikom.

Na konjima su, noseći Hrvatsku i zastave ratnih postrojbi, obljetnicu uveličali jahači pripadnici BZ Patriot iz Dabra, na čelu s hrvatskim braniteljem Mariom Vujevićem- Vegijem.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here