Obilježena 29. obljetnica 1. šibenske dragovoljačke postrojbe…Dok se molimo za poginule i pokojne, molimo se i za našu Domovinu danas…

Te povijesne 1991. godine, 23. siječnja, u primoštenskom hotelu "Marina lučica" i pirovačkom "Miranu" postrojilo se 540 prvih šibenskih dragovoljaca koji su tim činom bezuvjetno rekli "da" za obranu Hrvatske...

Foto-Ante Petričević
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na blagdan obraćenja sv. Pavla, apostola 25. siječnja 2020. u crkvi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu je obilježena 29. obljetnica prvih dragovoljaca domovinskog rata sa područja Šibenika…

Te povijesne 1991. godine, 23. siječnja, u primoštenskom hotelu “Marina lučica” i pirovačkom “Miranu” postrojilo se 540 prvih šibenskih dragovoljaca koji su tim činom bezuvjetno rekli “da” za obranu Hrvatske.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj i svetom misom zadušnicom za sve poginule i preminule dragovoljce prve šibenske ratne postrojbe u crkvi sv. Ante na u Šibeniku na Šubićevcu, a zatim i druženjem u dvorani samostana Sv. Ante u Šibeniku, u subotu 25. siječnja 2020. su u Šibeniku prvi hrvatski dragovoljci s područja nekadašnje općine Šibenik obilježili su 29. obljetnicu postrojbe, kad su se dana 21. siječnja 1991. okupili prvi šibenski dragovoljci u hotelu Marina Lučica u Primoštenu i pirovačkom Miranu radi organiziranja i pripreme za obranu Republike Hrvatske. Svetu misu je predvodio fra Mario Radman gvardijan župe i samostana Sv. Ante na Šubićevcu u Šibeniku.

Na početku svete mise župnik i gvardijan fra Mario Radman, koji je predvodio euharistijsko slavlje, pročitao je imena poginuli i umrli Prvi dragovoljaca Domovinskog rata 1990. njih 88 dobrovoljaca. U uvodu župnik je rekao da ”ovu svetu misu prikazujemo za vas, za sve ubijene i nestale, za sve žrtve Domovinskoga rata. I dok se molimo za poginule i pokojne, molimo se i za našu Domovinu danas, za njezin život i napredak.

Ovo naše okupljanje, misa i polaganje vijenaca za stradanja naših branitelja, znak je da želimo trajno njegovati uspomenu na te teške ali ponosne dane, no najviše na sve te naše sugrađane i sunarodnjake koji su imali hrabrosti i život dati za Domovinu”. Preko svete mise je pjevao Župni zbor ”sv. Ante” pod vodstvom prof. Tine Banovac, a svojim služenjem oko oltara uveličali su ministranti koji su svoj današnji ministranstki susret namijenili molitvi za naše branitelje. U svojoj nadahnutoj propovijedi župnik je završio homiliju s molitvom: Gospodine, pogledaj okupljene tvoje vjernike – hrvatske branitelje, sve nas okupljene u crkvi sv. Ante. Budi im ti najčvršći štit i sigurna zaštita.

Daj da ne klonu pred izazovima današnjega vremena. Ispuni ih svojom snagom, razborom i ljubavlju. Molimo, po zagovoru svetog Pavla, da se u našoj ljudskoj krhkosti uvijek očituje nova snaga Božja. Da se zaista možemo darivati, da možemo svjedočiti i da se svakog dana žrtvujemo za Boga ali i brata čovjeka u potrebi. Gospodine, po zagovoru Majke Marije, s apostolima mi Te molimo: umnoži nam vjeru i blagoslovi svoj narod.

M.M. /Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 3 =