FOTO Obilježena 28. obljetnica ustroja 109. brigade Hrvatske vojske…Bog vas je izabrao da svojim životima zaustavite zlo. I uspjeli ste u tome.

Ovo područje je uvijek bilo mjesto gdje se branilo kršćanstvo počevši od današnjih Vinkovaca, preko Osijeka, Slavonskog Broda do Srijemske Mitrovice i njihovih mučenika...

OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA USTROJA 109. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE
Podijeli

U sklopu proslave 28. obljetnice ustroja 109. brigade Hrvatske vojske u subotu 25. svibnja slavljena je misa u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku…

Misnom slavlju, uz mnoge župljane i članove braniteljskih obitelji, nazočili su predstavnici državne, županijske i gradske vlasti, predvođeni izaslanikom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Draženom Milinkovićem i gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem.

Misu je predvodio vlč. dr. Đurica Pardon, župnik župe sv. Ladislava, kralja u Punitovcima. Goste, a osobito pripadnike slavne 109. brigade, pozdravio je bojnik Jakob Brada i zaželio dobrodošlicu na slavlje ove obljetnice.

U homiliji je vlč. Pardon istaknuo je „da smo u ovih 28 godina puno toga proživjeli. Svijet se brzo mijenja. Mijenjaju se uvjerenja. Od uvjerenja da smo spremni dati život za ovu zemlju do uvjerenja da se negdje drugdje bolje živi nije prošlo puno vremena. Odlaze ljudi širom te Europe. A ta Europa nas je uvijek smatrala pomalo izvan svega, zvala nas ‘predziđe’, a ne zid, bedem, a mi smo branili i Europu i kršćanstvo, donosi IKA.

Ovo područje je uvijek bilo mjesto gdje se branilo kršćanstvo počevši od današnjih Vinkovaca, preko Osijeka, Slavonskog Broda do Srijemske Mitrovice i njihovih mučenika. Gdje bi bio kraj zloći da je u Domovinskom ratu nismo uspjeli zaustaviti. Tu se pokazala točnom Božja: ‘ja sam izabrao vas!’ Bog vas je izabrao da svojim životima zaustavite zlo. I uspjeli ste u tome. Bog vas je tu postavio i to moramo shvatiti kao poruku: ‘ Živjeti za Domovinu najplemenitije je što možemo!’”

Nakon misnog slavlja sudionici su u procesiji otišli do središnjeg spomenika u otočkom parku gdje su položeni vijenci palim braniteljima. Molitvu kod spomenika vodio je također vlč. Pardon.

Brigada je ustrojena 28. svibnja 1991. godine na području Općine Vinkovci, a njezini pripadnici su bili bivši članovi Teritorijalne obrane. Uz nedostatno oružje postojala je snažna riješenost da se obrani i uspostavi samostalna i suverena hrvatska država – Republika Hrvatska. Ova brigada odigrala je povijesnu ulogu u zaustavljanju neprijatelja na ovim prostorima i omogućavanja Republici Hrvatskoj da naoruža i obuči svoje oružane snage. Brigada je počela svoje djelovanje s 1800 pripadnika s malo naoružanja i puno domoljublja i hrabrosti. Pokrivala je bojišnicu u duljini 70 kilometara uz granicu sa Srbijom i uspijevala držati zatvorenima “Vrata Hrvatske”. Do kraja 1991. Brigada je imala oko 4.000 pripadnika sposobnih za obranu svoje zemlje. Do kraja Domovinskog rata poginula su 202 branitelja 109. brigade, 24 se vode kao nestala i više od 600 ranjenih pripadnika.

Na misi je pjevao mješoviti Gradski zbor, pod ravnanjem prof. Jana Valenćika.

G.S.


Podijeli