FOTO Nakon bitke kod Farkašića uslijedio je hrvatski protunapad.Oslobođen dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Bila je to prekretnica rata na Banovini

U boju koji je bio prekretnica rata na Banovini, jer agresor više nije potom osvojio ni pedlja Banovine već se naprotiv počeo povlačiti, sudjelovala su i trojica Francuza...

foto-facebook- Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata
Podijeli

Dana, 17. listopada 1991. velikosrpski agresor, pomognut zrakoplovstvom, pokrenuo je veliki oklopno-pješački napad na Novi Farkašić. Konačan cilj snaga JNA bio je spojiti se s postrojbama JNA prema Velikoj Gorici, odnosno Zagrebu.


foto-facebook-Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Malobrojni pripadnici 1. bojne 2. A brigade, uz pomoć također malobrojnih domicilnih i branitelja s područja Rijeke, odbili su napad nemjerljivo jačih snaga JNA i pobunjenika. Zbog velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici (zarobljena četiri tenka, motorna vozila, streljivo, itd.) srpske snage prisiljene su na povlačenje.

Nakon bitke kod Farkašića uslijedio je hrvatski protunapad, te je oslobođen dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. U boju koji je bio prekretnica rata na Banovini, jer agresor više nije potom osvojio ni pedlja Banovine već se naprotiv počeo povlačiti, sudjelovala su i trojica Francuza… Na fotografiji snimljenoj tijekom protjerivanja agresora od strane pripadnika 2. A brigade, trojica Francuza: Jean François BosseJeff, Damien (sa sunčanim naočalama) i Pierre Alexandre Benoist čuče u sredini. Hvala im!

Autor i foto-Tomislav Šulj

Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

 


Podijeli