FOTO-Na brdu OKIT: Čuvari Kristova groba nakon dvije godine susreli se u Vodicama

Foto: Šime Strikoman
Podijeli

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. 04. 2022., na tradicionalni dan kada se okupljaju Čuvari Kristova groba i imaju svoju smotru i festival, nakon dvije godine pauze zbog pandemije i virusa, u župi Vodice, na Okitu okupili su se predstavnici Žudija – čuvara Kristova groba iz Hrvatske i jedna skupina iz Bosne i Hercegovine iz Novoga Travnika…

Ovogodišnji susret bio je u Vodicama u kojem je i započeo prvi susret i smotra 2001., koji su kasnije zbog sudjelovanja mnoštva sudionika prerasli u Festival Žudija koji okuplja Čuvare Kristova groba koji njeguju ovu baštinu u svojim župama, donosi infovodice.

Susret je započeo okupljanjem u Moto klubu Okit odakle su se Žudiji uputili u povorci prema Okitu. Podno brda u hodočašću uspinjući se uz Okit, molili su sv. Krunicu.
U 12 sati u crkvi Gospe Karmelske slavljena je sveta misa. Svetu misu, na kojoj su sudjelovali pristigli Čuvari Kristova groba, kao i gosti i župljani Vodica, uz koncelebraciju don Ante Ledića, koji je pristigao sa skupinom Čuvara iz Novog Travnika, predslavio je fra Ivan Bradarić, gvardijan sv. Frane i rektor nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. Na početku sv. Mise sve nazočne je pozdravio domaćin i župnik don Franjo Glasnović.

Foto: Šime Strikoman

Nakon sv. Mise akademski snimatelj i idejni začetnik smotre i festivala Žudija Šime Strikoman na platou ispred crkve snimio je svoju milenijsku fotografiju sa okupljenim Žudijima i sudionicima susreta. Fotografija je bila stilizirana u simbolu i natpisu Okita.

Zajedničko druženje i okrepa za sve sudionike bili su organizirani u Moto klubu Okit, a zahvala ide i Omeru Redžepoviću na pripremi za ručak.

G.S.

VEZANE VIJESTI

FOTO Vjernici hodočastili na brdo Okit i od podnožja do vrha brda imali pobožnost Križnog puta…Crkvu na Okitu rušili su Talijani, mjesni komunisti i srpski agresori…


Podijeli