Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na konferenciji Međunarodnog vojnog apostolata, koja je održana u Trogiru u četvrtak, 18. listopada 2018., gdje je održao prezentaciju na temu “Hrvatska vojska – od osnivanja do danas”.

Ministar Krstičević u toj je prigodi podsjetio na jedinstvo građana Republike Hrvatske pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za vrijeme obrane države od velikosrpske agresije te poručio kako su vjera u Boga, opravdanost cilja i obrana domovine bili presudan čimbenik u stvaranju hrvatske slobode i samostalnosti.

“Hrvatska borba za neovisnost, osim hrabrošću i smjelošću te inovacijom, kao i zajedništvom, bila je obilježena još jednim detaljem: svaki hrvatski ratnik, junak, pored ostalog, imao je izuzetno snažno i moćno oružje, Gospinu krunicu”, rekao je ministar, prisjetivši se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili za stvaranje slobodne države.

“Sloboda, temeljno pravo čovjeka, kroz stoljeća je bila mnogo puta i na razne načine ugrožavana, osporavana i oduzimana. Sloboda nije uzvišeni ideal, ona je temeljna ljudska potreba kako bi čovjek mogao rasti, razvijati se i stvarati. Prije 27 godina građani Republike Hrvatske bili su svjedoci te borbe za slobodu i pravo na određenje u Domovinskom ratu”, kazao je ministar Krstičević.

U kontekstu daljnjeg razvoja Hrvatske vojske koji se temelji na iskustvima iz Domovinskog rata te očuvanju njegovih vrijednosti, ministar je podsjetio kako je nacionalna sigurnost u današnjem svijetu proces koji zahtjeva širok angažman i stvarnu sinergiju društva.

“Moramo se boriti protiv ustaljenih obrazaca razmišljanja i ostati korak ispred onih koji nam ne žele dobro. Zajedništvo izgrađeno na zdravim temeljima uz visok moral elementarni su čimbenici svladavanja svakog problema”, istaknuo je ministar i zaključio: “Upravo zato pozdravljam ovu inicijativu promoviranja kršćanskih katoličkih vrijednosti jer ona su izvor našeg hrvatskog identiteta i jamac opstojnosti našeg hrvatskog naroda”.
viceadmiralom Matthieu BorsboomU sklopu konferencije ministar obrane susreo se i s predsjednikom Međunarodnog vojnog apostolata, viceadmiralom Matthieuom Borsboomom. Viceadmiral pritom je izrazio zadovoljstvo zbog posjeta ministra Krstičevića ovogodišnjoj Konferenciji, zahvalivši mu na osobnom doprinosu za vrijeme Domovinskog rata.

“Zadovoljstvo nam je što ste ovdje danas s nama, izražavam Vam zahvalnost i poštovanje zbog svega što se učinili za Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata, a što činite i dalje kao ministar obrane”, kazao je.

Ovogodišnja konferencija održava se u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 14. do 18. listopada te okuplja predstavnike vojnih apostolata iz 17 zemalja svijeta.

Međunarodni vojni apostolat međunarodna je katolička organizacija čiji je cilj promicati katoličke vrijednosti u vojnom životu i podupirati međusobnu međunarodnu suradnju i dijalog u svrhu izgradnje mira u svijetu. U sustavu AMI-ja nalazi se 29 povezanih i pridruženih udruga članica prisutnih u zemljama na kontinentima Afrike, Azije, Europe te Sjeverne i Južne Amerike, priopćili su iz MORH-a.

Foto: MORH / J. Kopi

 

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − dva =