FOTO “MILJEVAČKA OLUJA”Obilježena 26. obljetnica oslobođenja Miljevaca…

Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je neprijatelj otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad više se nije upio približiti miljevačkim selima...

Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je neprijatelj otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad više se nije upio približiti miljevačkim selima...Foto-Braniteljski-portal-kolaž
Podijeli

U Drinovcima je danas obilježena 26. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa.

“MILJEVAČKA OLUJA”

Na Miljevcima je ratni zločinac Ratko Mladić sa jakim agresorskim srbočetničkim i jugokomunističkim jna snagama slomio zube, protiv slabo naoružanih pripadnika Hrvatske vojske…Uzaludan je bio pokušaj zloglasnog Torbice da 23.06. iz Trbounja na čelu tenkovske kolone krene u protunapad. Energičnim djelovanjem HV-a iz Kaočina odbijen je protunapad.  Srbočetnici su na Miljevcima izgubili 70 vojnika a 21 vojnik je zarobljen. Zarobljeno je, uništeno je ili oštećeno 15 tenkova, 10 oklopnih transportera, 7 pincgauera, 15-ak motornih vozila, 6 haubica 105mm, na desetke minobacača i puno pješačkog naoružanja i municije.

U akciji oslobađanja miljevačkog platoa prvog dana ljeta 1992. godine, za svega 24 sata pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, Policije i Vojne policije oslobodili su 108 četvornih kilometara okupiranog prostora…

Miljevci i Miljevčani teško su stradali u Domovinskom ratu. Za vrijeme tzv. “okupacije” na Miljevcima se radilo i umiralo, mjesni župnik redovno je služio svete mise sve do svog uhićenja i zatočeništva, Gospa od anđela i Gospa od milosti nikad se nisu prestale slaviti, što znači da život na Miljevcima nikad nije stao. Zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima Miljevci su kratko vrijeme bili pod “okupacijom”. Izvedene oslobodilačke akcije bit će slavnim slovima ispisane u novijoj povijesti Miljevaca. Prostor Miljevaca je velika grobnica poražene srbočetničke armade. Za sve to zahvalimo hrabrim Miljevačkim osloboditeljima a posebno se sjetimo onih koji su svoje živote dali za naše danas i sutra.

NEK’ IM JE VJEČNA SLAVA I HVALA – Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac

Pritom je poginulo 6 hrvatskih branitelja, a dvojica su u idućim danima umrla od posljedica teškog ranjavanja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac. Još devet branitelja poginulo je u borbama što su se na tom prostoru do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila.

Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je neprijatelj otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad više se nije upio približiti miljevačkim selima.

Obilježavanje 26 obljetnice -akcije Miljevci

Uz brojne hrvatske branitelje, obitelji poginulih, suborce i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata danas su na Miljevcima počast poginulima odali izaslanik Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice oružanih snaga RH Ante Deur, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, izaslanik Predsjednika Vlade RH, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga brigadni general Ivan Beneta, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Ivan Vukić, župan Goran Pauk, zamjenica župana Darija Puljić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja sa suradnicima, načelnik Promine Tihomir Budanko sa suradnicima, načelnik Ružića Ante Pijuk sa suradnicima, načelnik Unešičća Živko Bulat sa suradnicima, predstavnici policije, ustanova, tvrtki, političkih stanaka i ostali.

Misno slavlje i odrješenje za poginule održao je fra Ivan Vidović. U prigodi obilježavanja 26. obljetnice održan su i 15. Miljevačke užance, uz domaćina KUU Miljevci nastupili su KUD Mak iz Trnovca iz Varaždinske županije, KUD Dubrava iz Dubrave kraj Šibenika, te KUD Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca, donosi Radio Drniš.

G.S.

 


Podijeli

Comments are closed.