FOTO Kupres: Marko Vrca osvojio prvu Ski alku…Pogledajte prvu SKI Alku održanu na Kupresu…

ODRŽANA PRVA SINJSKA "SKI ALKA"!...

Podijeli

Iako je daleko kolovoz i trenutak  kada će mačkule označiti da je sve spremno za 305. alkarske svečanosti, jedno alkarsko natjecanje održano je jučer, 25. siječnja….

Nesvakidašnja je to bila Alka jer se po prvi put održala na  snijegu. Ski klub Sinj u suradnji sa županijskom udrugom DalSKI (udruženje 4 dalmatinske županije ) i domaćinom Adria Ski Kupres organizirao je na Kupresu prvu Sinjsku Ski alku. Cijelo natjecanje i popratni dio manifestacije održano je po uzoru na pravu vitešku Sinjsku alku. Sve je predvodio Ski Vojvodam inače predsjednik Kluba Zdravko Cvitković, cijelu organizaciju pratili su i kontrolirali članovi Ski Časnog suda, a alkarsku povorku sastavljenu od 17 Ski alkara predvodio je Ski Alajauš Damir Gulam i njegov zamjenik Ante Barać.Tu su bile i ostale dužnosti zastupljene u Alki – barjaktar, ađutant i drugi, donosi ferata.hr

Čast da prvi s plamencem s hrvatskom trobojnicom proskija padinama Čajuše imao je alkar Marko Vrca, koji je nakon tri pripetavanja zaslužio titulu najboljega. Nakon tri trke Ante DuvnjakMarko Vrca i Nikša Šarić imali su po šest punata. U prvom pripetavanju Duvnjak je pogodio u jedan, a Vrca i Šarić u sridu. U drugom pripetavanju ponovno su pogodili najmanji krug alke. U trećem pripetavanju Šarić je promašio alku, a Vrca je još jednom na koplje nataknuo sridu i tako osvojio alku.

Inače, Vrca je aktivni sudionik sinjakih alkarskih nadmetanja. Nakon što je bio u pratnji barjaka i ađutant, prošle godine debitirao je kao kopljanik na 304. Sinjskoj alki. Na koplje slavodobitnika Sky alke vojvoda Zdravko Cvitković privezao je plamenac s hrvatskom trobojnicom u znak velike pobjede.

Umjesto mačkula sa Staroga grada u čast Marka Vrce na Čajuši su pucale petarde, kako bi se i na taj način prenio dio sinjskih alkarskih zanimljivosti na skijaško alkarsko trkalište. Ovoj svečanosti uz brojne skijaše, goste na Kupresu i znatiželjne posjetitelje, nazočili su i članovi Uprave VAD-a.

??

Nakon održane alke na snijegu, prema dobrom starom sinjskom običaju, veselilo se, slavilo i gostilo u čast slavodobitnika u zatvorenom prostoru hotela na Čajuši. Tijekom današnjeg dana s Kupresa se očekuje dolazak cijele alkarske svite u Sinj, gdje će se nastaviti slavlje u domu slavodobitnika.

Nema sumnje kako je ova prva Ski alka opravdala sva očekivanja, a organizatori su već krenuli i s planovima za slijedeću Ski alku.

Autor/


Podijeli