FOTO Kineski predsjednik Xi Jingping otvorio je na Nacionalnom stadionu u Pekingu 24. Zimske olimpijske igre!…Hrvatsku zastavu nosili su skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender…

Zrinka Ljutić i Marko Skender nosili su hrvatsku zastavu...

Podijeli

Kineski predsjednik Xi Jingping otvorio je u petak na svečanosti održanoj na Nacionalnom stadionu u Pekingu 24. Zimske olimpijske igre, a hrvatsku zastavu nosili su skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender…

Predstavnici Hrvatske
Hrvatska ekipa na OI

U Pekingu je održano svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara, 24. po redu, na stadionu poznatom po nazivu Ptičje gnijezdo
Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili Ptičje gnijezdo je prvi stadion domaćin svečanosti otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Od prije je poznato kako će na Zimskim olimpijskim igrama – koje se u Pekingu održavaju od 4. do 20. veljače 2022. -nastupiti ukupno 11 hrvatskih sportašica i sportaša, od kojih je čak deset predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza. Inače, na ZOI u Pekingu ukupno će se natjecati 2871 sportaš iz 91 zemlje i natjecat će se u 15 sportskih disciplina.

Spektakl u Pekingu započeo je tradicionalnim mimohodom sportaša, a kao što je pravilo prvi su izašli predstavnici Grčke, Nešto kasnije hrvatski sportaši i sportašice – koji su stigli u Peking i prošli sve provjere – izašli su na atletsku stazu. Zrinka Ljutić i Marko Skender nosili su hrvatsku zastavu.

Treba reći kako ih je s tribina pozdravila bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, trenutačno članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

Svečanosti je nazočio kineski predsjednik Xi Jinping te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i drugi viši kineski dužnosnici.

U alpskom skijanju, Hrvatsku će predstavljati Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, te u muškoj konkurenciji Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega. Svi alpski skijaški reprezentativci nastupit će u veleslalomu i slalomu, osim Mateja Vidovića koji nastupa samo u slalomu.

Nordijsko skijanje predstavljat će u trećem olimpijskom nastupu Vedrana Malec te debitanti Marko Skender i Tena Hadžić. Skijaške trkačice nastupit će u disciplinama: sprint slobodnim načinom, 10 km klasičnim načinom, u ekipnom sprintu, a Vedrana Malec okušat će se i u utrci na 30 km slobodnim načinom s grupnim startom. Marko Skender nastupit će u utrkama sprint slobodnim načinom, na 15 km klasičnim načinom i u ski maratonu 50 km slobodnim načinom s grupnim startom.

U snowboardu će nas predstavljati Lea Jugovac, a nastupit će u disciplinama “Big Air” i “Slopestyle”, dok će premijerno naša predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama (short track) biti Valentina Aščić na 500 i 1500 metara.

Unatoč činjenici da je ostvario rezultat unutar olimpijske norme, biatlonac Krešimir Crnković ostao je prvi ispod crte, a na listi čekanja ostala je i bob posada, predvođena pilotom Draženom Silićem u obje discipline (dvosjed i četverosjed).

Jedanaest sportašica i sportaša na ZOI-ju Hrvatska je imala i u Sočiju 2014. godine, a rekord po broju naših predstavnika i dalje drži Torino 2006. godine s 23 sportašice i sportaša.

D.J.


Podijeli