Podijeli

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija…

Nakon gotovo četiri godine srpske okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

Specijalci u Okučanima na obljetnici

U operaciji BLJESAK su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U njoj su po prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije pripadnici agresorskih srpskih, jugofašističkih JNA i srpskih paravojnih postrojba su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Središnja svečanost kod spomen-obilježja “Kocke vedrine”…

Na svečanosti obilježavanja obljetnice “Bljeska” u srijedu u Okučanima sudjeluje predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, dok je predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima Okučane posjetio dan prije u utorak poslijepodne.

Na obljetnici su sudjelovali i sami sudionici VRO BLJESAK, hrvatski branitelji, HRVI, kao i veliki broj hr hvatskih branitelja i ratnih zapovjednika iz cijele Hrvatske,koje hrvatski mediji namjerno prešućuju , jednako kao i srpskog agresora i jugofašističku JNA, zbog dnevno političkih i globalno političkih razloga, samo kako bi se što prije zaboravilo tko je to izvršio brutalnu agresiju na nevini  Hrvatski narod. Stoga poseban pozdrav svim vatskim braniteljima ma gdje bili. Stoga, poseban pozdrav od strane Braniteljskog portala, svim sudionicima blistave “VRO BLJESAK”, danas na obljetnicu, kad su hrvatski branitelji zajedno sa specijalnim snagama MUP RH, potukli srpskog agresora u manje od 32. sata i oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog psostora od tih srpskih nametnika i samim tim im pokazala hrvatsku snagu, srce i vojno znanje, potukavši ih do koljena.

“Bljeskom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske”, podsjetila je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila kako suosjeća s obiteljima svih poginulih i nestalih branitelja. Rekla je i kako valja govoriti o budućnosti i zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o našoj sigurnosti. Na pitanje o srpskim žrtvama u akciji Bljesak, kazala je: “Žalimo za svakom žrtvom.”

Političari, uvijek ista priča i tako od obljetnice do obljetnice, a godine prolaze, banitelja sve manje, jer umiru jako mladi i razočarani…

“Ljudi s potpunim pravom očekuju da bude bolje, kaže predsjednica. Stanje se stabilizira i “ide nabolje”. Međutim, moramo uvijek težiti boljem i stvarati uvjete da mladi ostaju ovdje ili da se vrate ako su otišli na školovanje ili na rad”, rekla je Predsjednica. Na pitanje mogu li radnici u Hrvatskoj biti zadovoljni kazala je: “Kako tko. Neki možda mogu, ali još moramo raditi za većinu koja ne može”.

Na kraju svakog tumela je svjetlo, a što bi drugo bilo!?

Na pitanje novinara ima li razloga za optimizam, najviše među radnicima brodogradilišta, odgovorila je kako misli da trenutno postoji svjetlo na kraju tunela. “Nadam se da će uspjeti ovi pregovori između Vlade i potencijalnog ulagača”, kaže Grabar Kitarović.

Jandroković se eto sjeća svih koji su dali živote u akciji Bljesak?

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je: “Sjećamo se svih onih koji su dali živote u akciji Bljesak i iskazujemo im veliko poštovanje. Sjećamo se svakog onog tko je stradao u ratnim zbivanjima. Mi danas obilježavamo pobjedu Hrvatske vojske. Ovo područje bilo je okupirano od velikosrpske vojske. Prisjećamo se svih stradalih u akciji”.

Opaska svim hrvatskim političarima i njihovim govorima koji su u zadnjih nekoliko godina promijenili retoriku iz “samo njima znanih razloga”…

Gospodo iz politike, nisu hrvatski junaci dali svoje živote , već su ubijeni i izranjavani braneći svoju Domovinu od srpskog, jugofašističkog JNA agresora i srpskih paravojnih postrojbi formiranih od srba u hrvatskoj, koju mnogi od njih ni dan danas ne priznaju svojom domovinom. Hrvatsku koju su od srba i srpskog i JNA agresora, upravo oslobodili hrvatski branitelji, kojima se danas ne pridaje ZASLUŽENO MJESTO U NOVIJOJ HRVATSKOJ POVIJESTI.

Zaboraavljate da su na svakoj obljetnici obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, njihova djeca , supruge i majke koje su ostale bez svojih sinova i muževa, ali i mnogi koji su ostali bez svojih supruga , koje su također banile Hrvatsku. Zaboravljate tko je bio agresor a tko žrtva. Zašto je tomu tako, priupitajte svoju savjest.

Jedno je sigurno.

U školskim udžbenicima, posebice onim iz novije hrvatske povijesti,  obrambeni Domovinski rat je skoro potpuno zanemaren ili je o njemu napisano skoro ništa. Provjerite, pročitajte i uvjerite se. To nikako nije dobro, jer narod koji ne poštiva svoju povijest, nikako ne može imati niti dobru budućnost. Ugledajte se u one države svijeta koje ljubomorno skrbe o svojoj povijesti ma kakva god ona bila. A Hrvatska je pobjednička i sa njom se svi trebamo ponositi, ma kom se to sviđalo ili ne! Zato, naučimo se jednom slaviti naše velike pobjede i ne gledajmo tko će nam što reći. To je naša samostalna, neovisna i demokratska Hrvatska, izborena je i nastala upravo zahvaljujući svim hrvatskom braniteljima diljem naše slobodne Domovine od Vukovara do Prevlake! Smognite snage i recite jednom GLASNO;  Hrvatska država i sloboda se temelji na obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, koji nisu štedjeli svoje živote da bi ona danas takva bila.

M.M.Viribus unitis 


Podijeli

4 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 4 =