FOTO Grabar Kitarović posjetila općinu Sveti Petar u Šumi: evo što je sve radila

Aktualna predsjednica posjetila je u društvu istarskih pavlina baroknu crkvu i upoznala se s moćima čudotvorne Gospe Supetarske...

Foto: Facebook
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U tijeku velikih radova i projekata, općinu Sv. Petar u Šumi 18. prosinca posjetila je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Priređen joj je srdačan doček na glavnom trgu i klaustru samostana…

Aktualna predsjednica posjetila je u društvu istarskih pavlina baroknu crkvu i upoznala se s moćima čudotvorne Gospe Supetarske.

Više o ovoj maloj općini

Panorama Sv. Petar u Šumi

Općina Sv. Petar u Šumi prostire se na 14,34 km2, odnosno 1434 ha i jedna je od najmanjih po površini u Županiji Istarskoj. U općini po popisu stanovništva iz 2001. godine živi 1013 stanovnika u oko 320 obitelji. Gustoća stanovnika iznosi 70,39 stanovnika po km2. U općini živi 250 umirovljenika. Radno sposobno stanovništvo zaposleno je u poduzećimai Puris d.d., Kamen Pazin, privatnim poduzećima različitih djelatnosti, obrtima, a dio i u državnim službama i turizmu.

Pavlinski samostan

Općina se nalazi na cestovnom raskrižju od kojeg vode ceste prema susjednim općinama u pet smjerova (SvPetar-Poreč, Kringa, Žminj-Pula, Kanfanar-Rovinj, Pazin). U samom centru općine nalazi se barokna crkva Sv. Petra i Pavla koja je zgotovljena u 18. stoljeću, pavlinski samostan sa kamenim zidovima okruženim vrtom i velikim trgom ispred crkve i samostana, zgrada općine, hrvatske čitaonice, škole, sportske dvorane i dječjeg vrtića i nekoliko desetaka obiteljskih kuća. Na ostaloj površini općine smješteno je 27 sela i zaseoka.

U Sv. Petru u Šumi susrećemo 104 prezimena i gotovo 84 nadimaka. Nadimci ili “šoranome” otkrivaju duboke slojeve tradicije vezane za kuću, odnosno dom i kad utrnu prezimena. Oni su odlično vrelo za poznavanje tradicije, običaja, jezika i naravi stanovnika nekoga kraja. Često su puta važniji i od samih prezimena.

Crkva sv. Petra i Pavla
Crkva sv. Petra i Pavla

Više o ovoj maloj općini-OVDJE

M.M.

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × pet =