FOTO-FIDEO Ministar obrane Banožić i američki general Bailey održali sastanak u vojarni na Plesu…”Sada već doznajemo na koje se načine to trebalo odigrati”

Aludirao je da već imaju informacije s kojim ciljem je na Zagreb pala letjelica...

Podijeli

Ministar obrane i američki general Bailey održali sastanak u vojarni na Plesu

Ministar obrane Banožić i američki general Bailey složili su se kako interoperabilnost svjedoči bliskom partnerstvu RH i SAD-a…

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak 17. ožujka 2022. u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu susreo se sa zapovjednikom 31. borbenog krila AVIANO brigadnim generalom Jasonom Baileyem.

U pratnji ministra bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima i glavni savjetnik ministra obrane Željko Živanović.

Ministar Banožić izrazio je dobrodošlicu generalu Baileyu u Hrvatsku i kazao kako su razgovarali o obučnim aktivnostima, ali i o budućim planovima koji se tiču obuke pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Kroz ovakve vježbe vidi se jedinstvo i interoperabilnost zemalja članica NATO-a. To je iznimno važno s obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini. Razmijenili smo mišljenja i viđenja spomenute situacije”, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane podsjetio je kako su upravo na održanom izvanrednom NATO ministarskom sastanku, ministri obrane razgovarali o svim dosadašnjim te budućim naporima u cilju pružanja potpore Ukrajini u ispunjavanju prava na obranu teritorijalnog integriteta i neovisnosti.

“Zajedničkim vježbama i partnerstvom i dalje planiramo jačati naše savezništvo. Ovakve vježbe odvraćanja i obrane poruka su sigurnosti i naše zajedničke snage. Hvala svima koji su u tome sudjelovali”, rekao je ministar obrane i dodao kako je pad letjelice u Zagrebu naučena lekcija za sustav NATO članica koji nam je pokazao na koji bismo način trebali držati sustav u pripravnosti.

“Planiramo još više jačati sustav obrane hrvatskoga neba u suradnji s našim saveznicima i partnerima”, zaključio je Banožić.

General Bailey zahvalio je hrvatskim saveznicima na dobrodošlici američkim avionima F-16 u Hrvatsku i složio se s ministrom obrane kako interoperabilnost svjedoči bliskom partnerstvu Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mi provodimo sve aktivnosti u okviru NATO programa koje štiti jugoistočnu Europu. Ono što činimo doprinosi boljoj obrani NATO-a. Interoperabilnost svjedoči našem bliskom partnerstvu. Čast mi je biti ovdje”, rekao je Bailey.

Aktivnost zajedničke obuke planirana je u Planu obuke i vježbe Oružanih snaga Republike Hrvatske te Odlukom Vlade RH o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini od 27. siječnja 2022, priopćili su iz MORH-e.


“Reakcija je bila nemoguća”

Ministar je potom odgovarao na pitanja novinara o paloj letjelici.

“Dron je definitivno došao s ukrajinskog teritorija, a zašto je lansiran i tko ga je lansirao to treba utvrditi istraga. Sama dinamika iznošenja informacija moglo bi izazvati konfuziju, pa ću se vratiti na početak i na izjave od petka. U interesu javnosti rečeno je što se dogodilo. Imamo 95 posto projektila te letjelice, uskoro ćemo ga pokazati javnosti”, kazao je ministar.

“Ja sam imao brojne razgovore, kako bi se utvrdilo od kuda je dron mogao poletjeti. Siguran sam da ćemo doći do odgovora što se dogodilo. Na radarskom sustavu taj objekat je bio manje od sedam minuta i bilo kakva reakcija je bila nemoguća”, napomenuo je.

“Događaj od četvrtka osvjestio nas je da je rat blizu nas”, ponovio je, a potom opleo po predsjedniku.

“Ono što se dogodilo u hrvatskom medijskom prostoru je prežalosno. Da postoje ljudi koji su išli dezinformirati javnost. Unatoč tome što je bila presica, par sati nakon toga giganti vojne misli su dali oprečne informacije i ispalo je da sam ja taj koji sluša nestručne ljude. Koji je bio interes da to čine?”, kazao je Banožić.

Znakovlja na letjelici

Potom se vratio na kronologiju događaja.

“Sve što je u tom trenutku upućivalo, a saznali smo još tu noć da je riječ o Tupoljevu 141. Iz otvorenih izvida mogli smo saznati da je riječ o izvidničkoj letjelici koja je imala namjenu 60-ih, 70 ih godina, ali bila je izbačena iz sustava sovjetskih zemalja i vraćena 2014. godine u sustav ukrajinske vojske prilikom borbi u Donbasu.

Možemo ustvrditi da postoje određena znakovlja na letjelici. Daljnja istraga je u petak dala određena saznanja, da su se na pojedinim fragmentima nalazili tragovi eksploziva pa je tad promijenjena slika da nije riječ o izvidnici, nego da postoji mogućnost određene modifikacije. Istražitelji usu u subotu utvrdili da postoje fragmenti koji upućuju da je bila i aviobomba.

Nakon što se tome pristupilo uz oba podatka, išlo se iz sigurnosnih razloga isprazniti paviljon te je mehanizacija dovedena kako bi se počelo otkopavati oko same letjelice i tako pristupili bočno jer nismo znali što će nas očekivati.

Protuzračna obrana nije loša, ona ima svojih ograničenja, a to vam je sve rezultat neulaganja prijašnjih Vlada u Hrvatsku vojsku”, istaknuo je.

Aludirao je da već imaju informacije s kojim ciljem je na Zagreb pala letjelica.

“Sada već doznajemo na koje se sve načine to trebalo odigrati”, otkrio je ministar.

“Objekat je bio primijećen i u Rumunjskoj i u Mađarskoj, ali treba se vidjeti zašto se nije reagiralo”, dodao je. Na pitanje je li Hrvatska poslala Ukrajini haubice, ministar je rekao kako to nije točno, prenosi dnevnik.hr.

VIDEO-OVDJE

M.M.

Ministar obrane i američki general Bailey održali sastanak u vojarni na Plesu
Ministar obrane i američki general Bailey održali sastanak u vojarni na Plesu
Ministar obrane i američki general Bailey održali sastanak u vojarni na Plesu
Ministar obrane i američki general Bailey održali sastanak u vojarni na Plesu

Podijeli