SKANDALOZNA ODLUKA MINISTRA ĆORIĆA! FOTO: EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Zašto ministar Tomislav Ćorić ne iznese Plenkoviću pravu istinu o izboru Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka?…Ovako su ponizili hrvatsku braniteljicu znanstvenicu i struku-dr. sc. Ljiljanu Zmijanović

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović podnijela tužbu Upravnom sudu na odluku i izboru Nelle Slavice za ravnateljicu JU NP Krka...

Foto-Privatna arhiva-ljiljana Zmijanović
Podijeli

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović, jedna od kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, podnijela je Upravnom sudu u Splitu tužbu kojom s potpunim pravom traži poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o imenovanju  Nelle Slavice na mjesto ravnateljice JU NP Krka…

“Teško je bilo donijeti tu odluku jer zahtjeva, novo odricanje, troškove, vrijeme.… Ali s druge strane, nisam se puno dvoumila jer povlačenje pred Odlukom i izboru ravnatelja NP Krka koju smatram nezakonitom bila bi kapitulacija pred onim što u ovom društvu nije dobro. Time bi omalovažila i sve što sam do sada napravila uz potporu moje obitelji, sav trud koji sam uložila u svoje školovanje, znanstveni i stručni rad . Bila bi to i loša poruka mladim generacijama koji, upravo zbog toga što se meni dogodilo, razmišljaju o odlasku iz Hrvatske”, ponovila nam je dr.sc. Zmijanović ono što je već kazala u nedavnom intervju za Šibenik News.

U tužbi koju je podnijela navodi se da ona smatra da je rješenje o imenovanju Nelle Slavice grubo kršenje njezinih prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja. U tužbi piše i da u rješenju o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka, koje je potpisao ministar Tomislav Ćorić, nigdje ne piše ni jednom riječju je li se tko od kandidata pozvao na pravo nezaposlenog hrvatskog branitelja, niti je “obrazloženo iz kojih razloga to pravo prednosti nije uvaženo”, kako piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska braniteljica i ratnica Ljiljana Zmijanović na Ličkom ratištu-foto-osobna arhiva
-FOTO: PONIŽENA HRVATSKA RATNICA Ljiljana Zmijanović, nazaposlena hrvatska braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu…

Zmijanović se poziva na čl. 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u kojem je propisano da su javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača država prilikom zapošljavanja na temelju javnog natječaja obvezne dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom dragovoljcu Domovinskog rata.

– Proizlazi da se ministrova odluka temelji na zaključcima Povjerenstva, pa se treba pitati tko su članovi Povjerenstva i koje su njihove stručne i druge kvalifikacije i kompetencije da zaključe o tome koje su karakteristike, osobine, stručnost ili druga sposobnost prevagnule da se imenuje upravo odabrana kandidatkinja, sa završenom ekonomijom na Veleučilištu u Šibeniku, bez rada u traženoj struci. Zapisnik o tome, kao i onaj o provođenju razgovora (intervjua) s kandidatima, uskraćen nam je, odnosno nedostupan je, pa se i u tome vidi subjektivnost, a ne objektivnost postupanja Povjerenstva, tako da i dalje ostaju posve skriveni motivi i kriteriji ocjenjivanja odabrane kandidatkinje – navodi se u tužbi Ljiljane Zmijanović.

Za sve one koji se pitaju koliko je i gdje to Zmijanović bila u Domovinskom ratu, navodimo dio njezina životopisa u kojem piše da je od 1. siječnja 1992. godine do 24. lipnja 1993. godine bila vojnikinja, odnosno brigadna izvidnica, te da je u borbenom sektoru MORH-a provela 482 dana. Također stoji i da je obučena za rukovanje ručnim raketnim bacačem RPG, da ima pilotski ispit te da je ronilac s “dvije zvjezdice po CMAS-u”.
Odlučit će sud

Bilo bi nepošteno ne objaviti životopis dr.sc Ljiljane Zmijanović, da ne bi bilo neke zabune kod ministra Tomislava Ćorića i predsjednika Vlade Plenkovića, ali i onih kojima je izgleda od “životne važnosti” da na mjesto Ravnatelja NP Krka ne dođe kompetentna osoba sa svim kvalitetama izvrsnosti…Upravo je sve ovo do sad u velikoj suprotnosti sa Plenkovićevim trdnjama i uvjeravanjima da na važna mjesta dolaze, kako tvrdi, sposobni a ne nikako na preporuke i podobni. Ovaj put zasigurno nije vjerodostojan, “ukoliko sve o ovom SLUČAJU zna”, a ukoliko ne zna morao bi promptno reagirati kao predsjednik Vlade i HDZ-e koje je također predsjednik , a iz čijih redova se uporno lobira i gura osoba koja “nema sve kompetencije” da bude na čelu NP Krka kada se zna da je NP Krka veliki izvor finacijskih i drugih vrijednosti. Iz svega navedenog se lako da zaključiti da će sad i, doznaje se i statut NP Krka biti prilagođen novom ravnatelju kako bi sve bilo “po zakonu”, jer HDZ to zna.

U prilogu životopis dr. sc. Ljiljane Zmijanović-u nastavku…Dr.sc. Ljiljana Zmijanović

Osobni podaci     Prezime i ime                   Zmijanović, Ljiljana

Adresa stanovanja            Prominska 12, 22000 Šibenik

Mobilni telefon                ( namjerno izostavljen-pobrisan)

E-mail                             ———————————-

Datum i mjesto rođenja    01.05.1970, Šibenik, Hrvatska

Narodnost/Državljanstvo  Hrvatica/Hrvatsko

Bračno stanje/djeca           Udana,suprug Branimir odvjetnik; dvoje                                                                           djece

Obrazovanje

Stečeno zvanje     Doktorica društvenih znanosti – znanstveno polje ekonomija (2018)

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji

Tema: Održivo integralno upravljanje zaštićenim područjima

Stečeno zvanje      Magistar društvenih znanosti – znanstveno polje ekonomija  (2010)

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji

Tema: Integracija kulturne baštine u turistički ponudu NP Krka

Stečeno zvanje     Diplomirani ekonomist

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji   

 

Dodatno obrazovanje   Certificirani menadžer projekata EU,  ECQA

Članstva                         Članica Hrvatskog društva ekonomista

Članica političke stranke HDZ-e od 1990 –

Radno iskustvo

Datumi (od-do)      01.01.1992.-24.06.1993.

Zanimanje              Vojnik u Domovinskom ratu, brigadni izvidnik, borbeni sektor 482 dana

(ručni raketni bacač RPG, puška FAL 7,62x51mm s                                                                optikom,  pilotski ispit, ronilac dvije zvjezdice po CMAS)

Datumi (od-do)      03.06.1997.-24.06.2009.

Zanimanje              Rukovoditelj službe za promociju

Javna ustanova“Nacionalni park Krka

Datumi (od- )         od 2016.- povremeni poslovi, nastavnik

Međunarodna priznanja (izdvojeno)

Međunarodna nagrada Europske federacije turističkih novinara, Povelja FEST-a, „Zasluge za razvoj turizma“ 2002., 2003., za JU NP Krka; nagrada ITF’CRO-a za CD ROM NP „Krka“2003, Etno selo Skradinski buk – Zlatni cvijet Europe, 2006. za JU NP Krka.

Sudjelovanja u međunarodnim i domaćim projektima (izdvojeno)

Suradnik u razvojnom projektu Američke agencije za međunarodni razvoj USAID za zaštićena područja RH, 2002.; Znanstveno sudjelovanje u EU projektu Grada Šibenika, ljetna pozornica tvrđava Sv. Mihovil „pro bono publico“,2014.

Ostalo: Organizatorica plana posjeta i pratnja VIP gostima pri obilasku zaštićenih područja (Bill Gates, članovi obitelji kneževine Monako, kralj i kraljica Belgije) i drugi državnici.

Organizator i sudionik znanstvenih ekspedicija, ekoloških promocija i akcija

Kompjutorske vještine: Izvrsno vladanje Microsoft Office alatima, pretraživanje strukturalnih baza podataka / Jezici: njemački, engleski /Hobi: Maslinarstvo, ronjenje, pisanje za glasilo šibenske biskupije Mihovil / Znanstveni rad: Sudjelovanje na konferencijama, popis znanstvenih radova dostupan na: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=330155– Očekujem da će tužba biti riješena u skladu sa zakonom, jer smatram da su u ovom slučaju grubo prekršeni zakoni Republike Hrvatske, a posebno Zakon o hrvatskim braniteljima. No, čak i da stavimo na stranu tu okolnost, pogledajmo moje referencije i referencije kandidatkinje koja je izabrana. Mogu slobodno reći da sam ja po referencijama sigurno “prva violina”. Naime, jedina sam kandidatkinja s doktoratom koja se javila na natječaj, imam 17 objavljenih međunarodnih znanstvenih radova, i umjesto da sad pišem poglavlje knjige s nobelovcima, a bila sam pozvana, ja se moram “valjati u ovom blatu”. Po zvanju sam doktorica društvenih znanosti – polje ekonomija, završila sam poslijediplomski sveučilišni doktorski studij “Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu” te obranila doktorsku disertaciju “Održivo integralno upravljanje zaštićenim područjima”. U NP Krka radila sam 12 godina, do 2009. godine, na rukovodećim pozicijama. Pa što bih ja više trebala imati da budem stručna za tu poziciju po njihovu sudu? Završen Oxford, Cambridge…? – pita se dr. sc. Ljiljana Zmijanović, dodajući da je tužbu podnijela sukladno uputi o pravnom lijeku rješenja o imenovanju, i to zbog bitne povrede postupka, prenosimo iz Slobodne Dalmacije, piše/mok.hr.

Nadalje se samo po sebi nameće dosta pitanja o kontraverznom izboru Nele Slavice u NP Krka , a ne hrvatske braniteljice i dr.sc. Ljiljane Zmijanović, o čemu je odlučio ministar Ćorić iako je znao za vrhunske kvalifikacije dr.sc. Zmijanović. Ministar Ćorić daje sljedeću izjavu i na taj način se razotkriva da ga je impresionirala Nela Slavica sa svojim entuzijazmom, što je već unaprijed jasno i pticama na grani da Ćorić ne poštiva prave i izvrsne kompetencije već navodno “pada”na entuzijazam i šarm Nele Slavice koja je za razliku od dr. sc. Ljiljane Zmijanović na Veleučilištu završila ekonomiju i nema radnog iskustva u traženoj struci. To je ujedno i pljuska HDZ-ovom izboru i predsjedniku Plenkoviću koji je također upoznat sa ovim slučajem , ali su “uporni lobisti” izgleda, po svemu sudeći iz samo njima znanih razloga, ovdje preveslali i samog Predsjednika Vlade koji nikako ne bi smio dozvoliti da se izvrsnost stavlja u drugi red a nečiji entuzijazam i lijepa priča u prvi.

Postavlja se pitanje Ministru Ćoriću i Andreju Plenkoviću; Kako se Nela Slavica “abdejtala”preko noći iz diplomiranog ekonomista u “magistra”. Kako to da se u svim prijašnjim javnim objavama nije nikada spomenula dr.sc Ljiljana Zmijanović koja ima najbolje reference izvrsnosti za upražnjeno mjesto u NP Krka? Mnogo bolje od svih kandidata i još je hrvatska braniteljica, koja bi trebala po zakonu o hrvatskim braniteljima , čl 101-102 imati prednost koja nigdje nije niti spomenuta. No gospođi Zmijanović čak niti to nije potrebito, obzirom da ista ima potrebito zvanje u struci i to u obranjenom doktoratu, u prilogu.

Nad ovim bi se i te kako morao zamisliti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković , ukoliko “nije upoznat” sa ovim nemilim slučajem, tko mu zapravo sapuna dasku i navlači i na njega bijes  hrvatskih branitelja kojih je ova dva tjedna veliki broj pružio potporu hrvatskoj braniteljici i omalovaženoj znanstvenici dr.sc. Ljiljani Zmijanović za koju su, kako mnogi navode spremni ići na prosvjede u NP Krka, upravo zbog zapostavljana znanstvenice sa izvrsnim referencama a davanja prednosti nekom tko ni približno nema slične, a prima ga se zbog , kako navodi ministar Ćorić, navodno velikog entuzijazma na razgovoru kod njega.

Poslušajte što kaže ministar Ćorić, a sve to samo kako bi opravdao svoju odluku-no priloženi dokumenti sve to opovrgavaju…

Ministar Ćorić pokušava uvjeriti javnost da je izbor ravnateljice Nele Slavice za Ravnateljicu NP Krka u redu-što se kosi sa referencama o kojima on govori , jer Dr sc Ljiljana Zmijanović ima puno bolje reference, a istu ministar ne spominje iz samo njemu znanih razloga-i još nekima!

Zagreb, 20.3.2019 – Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu da Nella Slavica neupitno ostaje ravnateljicom NP Krka jer na tu poziciju nije došla zbog broja iskaznica (HDZ-HNS)koje posjeduje već zbog svojih referenci i programa te konačnog dojma koji je ostavila na razgovoru za tu poziciju, a imat će njegovo povjerenje dokle god bude dobro radila svoj posao. “Gospođa Slavica nije na čelo NP Krka došla zbog jedne ili dvije iskaznice, koliko god, već zbog svojih referenci i programa te konačnog dojma koji je ostavila na razgovoru za tu poziciju”, kazao je Ćorić novinarima pred Banskim dvorima.

Pokušaj da ministar Ćorić opravda izbor Nele Slavice za ravnateljicu NP Krka, koja je po navođenju mnogih medija imala dvije stranačke iskaznice HNS-HDZ, te isticanje iste kao odabrane zbog njenih kopetencija i entuzijazma- koje nisu niti približne onima dr.sc Liljani Zmijanović, što je vidljivo iz priloženih dokumenata.

Nela Slavica-foto-Facebook

Nela Slavica po nekim spoznajama ne smije niti davati intervjue, jer je navodno tako savjetovana, a taman posla da iznese javno svoje kvalifikacije i reference o kojima govori ministar Tomislav Ćorić i još neki o kojima će te uskoro do u detalje čitati na Braniteljskom portalu.

Naime, kako kaže gđa Zmijanović-Kompetencije Nelle Slavice su:
Obrazovanje: Diplomirani ekonomist, Veleučilište u Šibeniku (Studij ekonomije u Splitu napustila nakom dvije godine!). Radno iskustvo: rad u veterinarskoj stanici oca Marka Maričića, jedriličarski klub Uskok, Ravnateljica Studentskog centra, direktorica obiteljske tvrtke za lov i turizam ‘Sv.Hubert’, dakle, ovo se tretira radom u struci, upravljanje zaštićenim područjima? Uz to, navodi javno certifikate (mahom sa jednodnevnih tečajeva), koje nije niti kopirala i dostavila u prijavi. Nema niti jednu međunarodnu nagradu, niti priznanje i niti jedan znanstveni rad, napominje dr sc Zmijanović. 

Uvjerenje-Ljiljana Zmijanović-Doktorica znanosti-podneseno u natječajnoj prijavi

dio popisa znanstvenih radova dr.sc. Ljiljane Zmijanović

Ovo je samo još jedan u velikom nizu HDZ-ovih velikih grešaki koje kod hrvatskih intelektualaca i mladih izazivaju gnušanje te iste tjeraju van iz Hrvatske za koju se iz petnih žila svim silama trude govoriti kako je Hrvatska najljepša zemlja sa velikim potencijalima, ali zaboravljaju još nadodati, koju su svojim dosadašnjim politikama svi oni uništili i na ove načine tjerali hrvatski narod trbuhom za kruhom u treće zemlje, kako bi svojim uhljebima i onima koji su hrvazsku opljačkali dali još više prostora za manevre, kao što je i ovaj u NP Krka.

Nadajući se kako će i sama predsjednica pronaći jednu ili dvije rečenice i stati u obranu školovane hrvatske braniteljice koja je s puškom u ruci stala na branik Domovine i to u svojoj 20-oj godini, a danas je majka i znanstvenica kojoj je poljuljano dostojanstvo i sve ono za što se ona borila u svom životu i sama se izborila uz pomoć svoje obitelji ne tražeći od nikog niti jednu lipu. Kao takva, jako moralna osoba i znanstvenica, gospođa Zmijanović danas ne može dobiti posao za koji je jedina od svih prijavljenih kandidata najkopetentnija.

Svi ostali dokumenti će biti objavljeni na Braniteljskom portalu, kojem iz dana u dan pristižu upiti intelektualaca hrvatskih branitelja -za ovu nepravdu nanešenu gđi dr. sc Ljiljani Zmijanović, koja je ujedno bila i prva kad je trebalo stati na branik Domovine…

Ličko ratište-dr.sc. Ljiljana Zmijanović hrvatska braniteljica 1991 godine-foto-osobna arhiva

Nadajući se kako će Predsjednik Vlade ozbiljno popričati sa ministrom Ćorićem i svima onima koji su utjecali da najkopetentnija osoba ne dođe na mjesto ravnateljice NP Krka, ovaj tekst završavam i s pozivom hrvatskoj predsjednici i savjetniku za hrvatske branitelje Deuru da upute svoju javnu riječ, također i ministar Tomo Medved koji je dao preporuku ministarstva , ali se nije javno očitovao niti je na sastanku Vlade spomenuo ovaj nemili slučaj za koji zna a sa istim je upoznat i Damir Krstičević, kao čovjek koji iznimno cijeni , kao i oni svi, hrvatske branitelje.Ili su im se stavovi od kad su postali političari možebitno “promijenili”!? Nadajući se kako nije tako i kako će se svi oni odrediti i stati na stranu stručnosti, završavam ovaj tekst prvog dijela objave.Za kraj pročitajte doc natječaja NP Krka i dobro obratite pozornost na ono na što posebice ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved mora javno reagirati, ali i savjetnik predsjednice RH za hrvatske branitelje Ante Deur.

Slijedi nastavak…

M.M.Viribus unitis-Braniteljski portal


Podijeli

Comments are closed.