FOTO Članovi Povijesne postrojbe “Karlovački počasni vod ZNG 91” posjetili Pounje

Obišli Pounje i upoznali se s događajima iz Domovinskog rata...

Spomen obilježje ubijenom novinaru HRT-Gordanu Ledereru-Brdo Čukur
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Članovi Povijesne postrojbe “Karlovački počasni vod ZNG 91” posjetili su u subotu područje Pounja. Obilazak je organiziran u suradnji s Hrvatskim savezom povijesnih starodobnih vozila HAVAP i legendarnim banijanskim braniteljem Ivicom Pandžom-Orkanom…

Okupljanje sudionika sa starodobnim vojnim vozilima, ovog povijesno-edukativnog pohoda bilo je u Glini, a ekipe iz Karlovca i Zagreba dočekao je Ivica Pandža s ratnim kolegom Mirsadom Ibriševićem. Nakon kraćeg upoznavanja plana rada, sudionici obilaska zapalili su svijeće na spomen obilježje za 398 žrtava Domovinskog rata. Povorka je iz Gline krenula prema Uni i zaustavila se u mjestu Žirovac, a zatim je nastavljeno kretanje do Gvozdanskog, gdje su zapaljeni lampioni za žrtve Osmanlijskog, Drugog rata i Domovinskog rata. Put je nastavljen do Dvora, gdje je završio Domovinski rat, zapaljeni su lampioni na spomen obilježju za 40 poginulih iz raznih postrojbi Hrvatske vojske. U spomen obilježju u Strugi Banskoj zapaljeni su lampioni za 43 poginula branitelja.

Spomen obilježje mučki ubijenom novinaru HRT-Gordanu Ledereru-Brdo Čukur

Kretanje je nastavljeno do brda Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, gdje su sudionici prošli filmskom trakom, šetnicom do spomen obilježja poginulom Gordanu Ledereru. Predsjednik HVIDR-e i sudionik događanja na Čukur brdu 10. kolovoza 1991. godine Miroslav Ivezić upoznao je sve prisutne s pogibijom poznatog ratnog dopisnika HTV-a Gordana Lederera iz početnog razdoblja Domovinskog rata. Zapaljeni su lampioni na spomen obilježju “Pucanj u istinu”. Sudionici obilaska došli su u Hrvatsku Kostajnicu i zapalili lampione kod spomen obilježja. Ovaj je gradić bio dva puta branjen i na kraju potpuno okupiran i devastiran u Domovinskom ratu. Zatim je povorka stigla u Baćin, na mjesto masovne grobnice, gdje su srpski pobunjenici pobili pun autobus civila koje su pokupili u obližnjim selima, njih 56 a ukupno 137 žrtava u dvije grobnice. Sudionike je dočekala načelnica općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić, koja upoznala prisutne s ratnim zbivanjima na tom prostoru, donosi karlovacki.hr.

Zatim je slijedio posjet posavskom gradiću Sunji, koji je bio je porušen kao i Vukovar i prošao je gotovo sličnu kalvariju. Orkan je pojasnio specifičnu obranu ovog gradića koji je okružen vodom Save ostao u tzv. “Sunjskom đepu”, neosvojen i uspješno branjen cijeli Domovinski rat. Zatim su sudionici obilaska posjetili Komarevo, te nastavili prema Petrinji. Orkan upoznaje prisutne s bitkom za grad u “Oluji” i pogibijom zapovjednika bojne “Gromova” Predraga Matanovića. U Petrinji je i završio cjelodnevni obilazak Pounja i nakon iscrpnog upoznavanja sa događajima na prostoru Banovine, sudionici obilaska zahvalili su ratnom prijatelju Orkanu na upoznavanju s prostorom i događajima iz Domovinskog rata. (b.o.)


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =