FOTO Branimir je poginuo u 18. godini braneći svoju Hrvatsku od srpskog agresora! Danas je dobio svoj MURAL koji su mu napravili mladi koji ne prepuštaju zaboravu svoje HEROJE!

Podijeli

Na današnji dan 1991., na samom izmaku Stare godine, srpski agresor nije štedio nikoga na hrvatskom tlu Zadarske županije, a najveća su se stradanja na ovaj dan dogodila u već okupiranim Jasenicama i junački obranjenim Stankovcima…

Jasenice su možda ponajviše trpjele 1991. Godine: 30. rujna, na dan svog zaštitnika, srušena je crkva Sv. Jeronima, a samo mjesto palo je između 11. i 12. prosinca u neprijateljske ruke srpskog agresora… Upravo tad Jasenice su iz obijesti u potpunosti spaljene, a hrvatski puk protjeran je iz svojih domova. 

Oni koji su ostali, starci u dobi između 70 i 75 godina, nemilosrdno su ubijeni na današnji dan prije 28 godina. Stradalo je njih petero, a u zatvoru kraj Obrovca ubijen je još jedan stariji čovjek. Pokolj u Jasenicama bio je jasan znak kako srpski agresor ne štedi nikoga te da je nužno othrvati se njegovom neljudskom napadu.

Napad na Stankovce dogodio se također na današnji dan, a iz zraka su bili napadnuti položaji 2. stankovačke pješačke bojne 134. brigade koja je branila selo. Njihove položaje napali su neprijateljski JNA MiG-ovi u sklopu operacije “Udar 91” nemilosrdno uništavajući sve pred sobom.

-Danas, 30 godina nakon napada na Stankovce i smrtnog ranjavanja branitelja Branimira Mamića, na inicijativu MLADIH LIŠANA napravljen je i blagoslovljen MURAL u čast njemu čiji je život stao u 18 godini života i svim braniteljima Lišana koji su krenuli dalje putem oslobođenja i slobode Domovine Hrvatske koju je Branimir izrazito volio i za koju je položio svoj mladi život krenuvši kao maloljetnik u obranu svoje Hrvatske od srpskog agresora….

U nazočnosti svećenika položeno je cvijeće i upaljene su svijeće kod posljednjeg počivališta.

Brat Damir u ime obitelji presijeca vrpcu…
NIKAD ZABORAVITI ONE KOJI SU STVARALI SLOBODU
Kako je rekao pok. general Vekić – kad dođemo pred njih na nebo da se ne posramimo šta su nam stvorili a mi ih razočarali.!

Molitvom je zatraženo od našeg Oca Nebeskog da ga poštedi svakog grijeha i primi u krilo sa svima poginulim za Domovinu sa molitvom kod središnjeg križa na groblju.

Mladi Lišana, inicijatori akcije

Inicijativi mladih je u interesu da mladi naraštaji uče tko su bili istinski HEROJI u obrani Hrvatske od srpske agresije i da se nikad ne zaboravi. Na molitvi su uz članove obitelji  bili prisutni i oni koji su se taj dan zatekli u Stankovcima i bili ranjeni.

2.zapovjednik 2 bojne. Mirjana Rakić i br. 6 Anđelo ranjeni taj dan u zapovjedništvu, Br. 1 Ante br. 3 Željko Mamić-smo skupa sa njime došli tu kad nas je Mig 21 raketirao i nosili ga do sanitetskog vozila br. 5 vozač saniteta Stipe koji mu je stric iz drugog kolina i vozija ga u Šibenik cestom koja je na udaru četnika ali niti ne znajući koga vozi išao je cestom Stankovci,-Gaćelezi-Šibenik.

Zapovjednik 2 bojne 134 brigade, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, prijatelji i mještani.

Hvala zaslužnima za ovaj mural, Juri, Josipu i Draganu koji su napravili puno.

Hvala našim mladima koji cijene veliku žrtvu hrvatskih branitelja i Heroja obrambenog Domovinskog rata…Hvala mladosti koja ne dozvoljava  da se nikad ne zaboravi ogromna žrtva podnesena u borbi protiv srbočetničkog agresora.

Braća i njihovi potomci

Za Braniteljski portal/ Tekst i foto-Željko Mamić

VEZANE VIJESTI

FOTO…BIO JE JAKO MLAD I HRABAR!…U trenutku smrti imao je samo 18. godina!…30. prosinca 1991. napadna akcija „Udar 91“ …Stankovci su ostali neosvojeni klin u srpskom razaranju Dalmacije!…


Podijeli