FOTO Božićni koncert u Petrovaradinu…

Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina sa svojim gostima priredio je i izveo i ove godine svoj tradicionalni božićni koncert...U radosnom iščekivanju Božića sudjeluju i djeca. U okviru „Jelačićeve“ kreativne radionice za djecu, poznate kao „Petrovaradionica“...

ika
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina sa svojim gostima priredio je i izveo i ove godine svoj tradicionalni božićni koncert, ovoga puta u autentičnom ambijentu župne crkve Sv. Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, i u suradnji s preč. Markom Lošem, upraviteljem župe. Navečer 20. prosinca glazba koja naviješta i iskazuje radost puka radi prvog Kristovog dolaska na svijet okupila je Petrovaradince, Novosađane i njihove goste.

Stožerni dio repertoara ovogodišnjeg koncerta bile su božićne pjesme koje su dio baštine Petrovaradina, i koje se još uvijek poletno pjevaju u Božićnoj osmini u svim trima petrovaradinskim crkvama: Uzvišenja svetog Križa, Svetog Roka i Svetog Jurja. Među njima vrlo značajan i prepoznatljiv dio su skladbe koje su djelo nadahnuća domaćega svećenika-opata, književnika i skladatelja Ilije Okrugića Srijemca, koji je upravo u crkvi Sv. Jurja 31 godinu bio župnikom. Najpoznatije od njih i ovoga puta su izvedene „Hajdmo, hajdmo“, „Ustajte, pastiri“ i „Gloria – slava Bogu“. Mješoviti zbor ih je, uz ostale dobro poznate hrvatske božićne pjesme, izveo pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović i uz glazbenu pratnju Milice Keča. Izvedena je i pjesma „Od Istoka sunčanoga“ domaćega skladatelja Stanislava Prepreka, kao i brojne druge pjesme katoličkog božićnog ozračja u Hrvata.
Gosti koncerta bili su članovi Kulturno-umjetničke udruge „Kristal sladorana“ iz Županje na čelu s predsjednicom Anicom Baturinom i mješovitim pjevačkim zborom koji je predvodila ravnateljica Suzana Juzbašić. Petrovaradinska i županjska udruga razvile su bogatu glazbenu suradnju kola rezultira čestim međusobnim gostovanjima.

U radosnom iščekivanju Božića sudjeluju i djeca.

U okviru „Jelačićeve“ kreativne radionice za djecu, poznate kao „Petrovaradionica“ svake se subote izrađuju ukrasi od različitih materijala, uvježbavaju igrokazi, uče pjesmice i popijevke, sve u duhu upoznavanja i očuvanja bogate hrvatske baštine i petrovaradinskog i srijemskog zavičaja. Za ovogodišnji božićni koncert pripremili su dvije božićne recitacije i jednu dječju božićnu pjesmu. Recitatore je uvježbala prof. Aleksandra Duđak, a male pjevače prof. Vlasta Malešević, donosi IKA.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 3 =