(FOTO) Bleiburg: započela komemoracija na groblju koju predvodi predsjednik HBK mons. Puljić, nastavlja se misom u 12 sati

Podjelite

Komemoracija za žrtve komunističkog terora je počela u 11 sati molitvom za žrtve kod Hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega će krenuti procesija prema Blajburškom polju.

U 12 sati na Blajburškom polju započinje službeni dio.

Misu će predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešić.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu, a komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine,  javlja HRT.

Komemoraciji uz veliki broj hodočasnika Križnog puta prisustvuju i predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH  Čović, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske , izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja , uz kojega su i neki ministri iz vladajuće garniture.

Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je “britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci” te su ih sve bez suđenja likvidirali.


Podjelite

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 13 =