FOTO Austrijske lokalne vlasti uklonile (“zaplijenile”) hrvatski grb sa spomenika u Bleiburgu

“Da, točno je!. Ali, vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno...

foto-facebook
Podijeli

Prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine, lokalne vlasti Völkermarkta (Bezirkshauptmanschaft) – Odjel za sigurnost – austrijske savezne pokrajine Koruške, uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, preciznije rečeno Lojbaškom polju. Tragom te vijesti potražili smo pojašnjenje od austrijske strane. Iz pouzdanih austrijskih izvora, neslužbena informacija glasi: “Da, točno je!. Ali, vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno. Također se ističe kako je 01. ožujka 2022. godine održana i video konferencija s austrijskom udrugom Počasni bleiburški vod. Kako nam je pojašnjeno, rješenje o zaplijeni grba sa spomenika na Lojbaškom polju, koji je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, ima privremeni karakter, a vlasnik ima pravo žalbe na navedenu odluku, odnosno pokretanje upravnog postupka, donosi vecernji.hr.

Austrijski izvor tvrdi da je tekst na hrvatskom jeziku na spomeniku: “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”, uklonio sam vlasnik spomenika i da će navodno staviti novi. Isti izvor nam je rekao kako je prethodno Odbor za unutarnje poslove Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta sredinom ožujka zatražio od ministra unutarnjih poslova Austrije Gerharda Karnera službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, što je i učinjeno. Dakle, austrijske zakonske odredbe vezane uz komemoriranje su jasne: dopuštena je samo misa i sjećanje na mrtve, sve ostalo je zabranjeno. Prema informacijama iz hrvatskih izvora, svečano misno slavlje će se održati 13. svibnja u župnoj crkvi u Bleiburgu, a sljedećeg će dana hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac. Spomenik je postavljen 1987. godine, donosi vecernji.hr..


foto-facebook

2 h 
Probajte zamisliti da ovo postoji u jednoj od Crkava u HR. Ovo je slika u Crkvi St Johhan u predgrađu Beča. Na ploci se vidi i Udruga koja se brine po Austriji za te spomenike iz oba svj. rata U Austriji i Njemačkoj su lukavo izveli i objedinili za vojnik iz u oba svj. rata i uredno postoje i baaaš nitko se ne buni…..Nagradno pitanje a koliko u HR postoji spomenika za vojnike ne iz Druge nego iz Prvog svj. rata …Naravno ni jedan…..

Ova slika je u gradu Haugsdorf, Donja Austrija…E sad probajte samo zamisliti ovako nesto u Hrvatskoj ……Austrija i Njemacka su krcate sa ovakvim spomenicima imenima poginulih…..a žrtve Bleiburga…?

Ova slika je u gradu Haugsdorf, Donja Austrija…E sad probajte samo zamisliti ovako nesto u Hrvatskoj ……Austrija i Njemacka su krcate sa ovakvim spomenicima imenima poginulih…..a žrtve Bleiburga…?

Hrvoje Bosančić

Naivno je vjerovati da je ovo čin samo austrijske države. Realno, imaju oni preča posla. Duboko je ovdje umješana hrvatska duboka država (eks komunistički establišment) sa raznim uvjetovanjima, denunciranjima, cinkarenjima. Austrija kao loš povijesni đak, ionako isprepadana sa svih strana, malo liječi svoje komplekse na slabijima. To što su birači u HR sebi izabrali na čelo države slabiće, konformiste, lutke na koncu im se sada vraća tako što su ih ovi doveli u poziciju EU kante za šutanje. Ukratko: ovo je samo posljedica nezrelosti hrvatskog političkog bića i dao Bog da se završi na ovakvim stvarima. Država se tamo ozbiljno drma.

T.H.


Podijeli