Finska vlada podnijela ostavku zbog neuspjeha zdravstvene reforme

Finski predsjednik je odobrio ostavku premijera Juhe Sipile te je zatražio da vlada i dalje djeluje kao privremena dok se ne odabere novi kabinet...

REUTERS
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Finska vlada podnijela je ostavku u petak nakon što nije uspjela provesti reformu zdravstvenog sustava…

Finski predsjednik je odobrio ostavku premijera Juhe Sipile te je zatražio da vlada i dalje djeluje kao privremena dok se ne odabere novi kabinet.

Sada privremeni premijer Sipila kaže da je “vrlo razočaran” da je njegov kabinet morao podnijeti ostavku zbog dugo planirane reforme zdravstva. “Moja će vlada nastaviti kao privremena”, rekao je Sipila dodajući da će Finska moći imati novu vladu prije lipnja i srpnja. Finska preuzima predsjedavanje Europskom unijom 1. srpnja.

Kolaps vlade dolazi samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Reforma je bila ključna za tročlanu koaliciju koja je htjela izbalansirati javne financije.

Financijske obaveze u sukobu su s visokim troškovima zdravstva sve starijeg finskog stanovništva. No rezanje tih troškova jer velika politička prepreka u toj nordijskoj zemlji koja je kroz povijest uvijek imala opsežne, ali i skupocjene, zdravstvene sustave.

Sipila je podnio ostavku “zbog nemogućnosti provedbe reforme do kraja mandata vlade”, rekao je čelnik stranke Centar koje je i Sipila član, Antti Kaikkonen na Twitteru. Nekoliko prethodnih vlada je pokušalo progurati reforme u različitim oblicima tijekom prošlih 12 godina.

“Izbori su na redu 14. travnja, ostavka vlade nije veliki problem u ovome trenutku. No, ipak stvara neke ružne naslovnice”, napisao je analitičar financijske grupacije Nordea na Twitteru.

Prema vladi, reforma je trebala obuzdati godišnji rast finskih javnih i zdravstvenih troškova za 0,9 posto u odnosu na trenutne pokazatelje koji predviđaju rast od 2,9 posto u razdoblju od 2019. do 2029. godine.

Sipila je prethodno rekao kako će srušiti svoju koaliciju desnog centra ako ne uspiju provesti reforme zdravstva i lokalne samouprave.H


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri + dvadeset =