Evo što mi mislimo o petokraki: U Vinkovcima spaljena crvena zvijezda petokraka

Za nas je petokraka simbol zla i okupacije Hrvatske,simbol ubojica Hrvata. Potaknuti agresivnim veličanjem petokrake(neboder u Rijeci) , imali smo potrebu pokazati što mi mislimo o petokraki...

Podijeli

Udruga dragovoljaca Vinkovci Slavija 21. rujna 2020. godine izvela je performans koji odražava njihov stav prema zvijezdi petokraci. Spalili su petokraku kao “simbol zla i okupacije Hrvatske, simbol ubojica Hrvata”…

U vinkovačkom naselju Slavija 2006. je podignut spomenik za 40-ak Vinkovčana koje su partizani (38. makedonska i 21. srpske divizija) pobili po ulasku u Vinkovce 13. travnja 1945.godine.

Na spomeniku nedužnim žrtvama zapali su svijeće, a crvenu zvijezdu petokraku su spalili.

screenshot
Na svom facebooku su dali priopćenje

Dana 21.09.2020.g Udruga dragovoljaca VINKOVCI SLAVIJA izvela je performans koji odražava naš stav prema zvijezdi petokraki. Za nas je petokraka simbol zla i okupacije Hrvatske,simbol ubojica Hrvata. Potaknuti agresivnim veličanjem petokrake(neboder u Rijeci) , imali smo potrebu pokazati što mi mislimo o petokraki.uz saznanje da je Vijeće EU-a donijelo deklaraciju o zabrani veličanja totalitarnih režima među koje spada i komunizam, imamo potrebu složiti se s Vijećem Evrope, te smo odlučili da ćemo pred spomenikom žrtava partizanskog metka i noža, zapaliti zločinačku petokraku. Htio bih naglasiti da smo pozvali sredstva informiranja, koja su nakon saznanja što želimo učiniti,automatski odbili i rekli da to ne smiju i neće popratiti. Napominjem da petokraka i kokarda, po tom pitanju, ne predstavljaju nikakav problem (oni su uvijek poželjni).

Također napominjem da piljenje petokrake ne predstavlja veličanje nijedne političke opcije, jer mi smo Udruga ne vanstranačka, nego nadstranačka!!! Svjesni smo da smo takvim razmišljanjem za neke glupavi, no to je naš izbor. Jako nas žalosti što su neki domoljubni simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu. Znam samo da ćemo progledati tek kad nam dođu vile u oči. Bez obzira na sve, vidjet ćete kako petokraka lijepo gori.
Pozdrav svim braniteljima u cijeloj Hrvatskoj, a posebna u Rijeci i Karlovcu, koji su se u proteklim danima iskazali kao pravi dragovoljci i Hrvati.
Zahvaljujem se svima koji su pripomogli paljenju petokrake.
Svima onima, žrtvama petokrake kojima je spomenik i napravljen, smo zapalili svijeću, izmolili Očenaš za njihove duše, te održali minutu šutnje.
Vječna im hvala i slava

UHBDDR Slavija Vinkovci
Predsjednik Nikola Marković Žuti


Podijeli