Podijeli

U svijetu je od koronavirusa za sada preminulo gotovo 213.000 ljudi, a jedna se zemlja ipak ističe po niskom broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Riječ je o Slovačkoj, zemlji od nešto više od pet milijuna stanovnika koja ima najmanji broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u cijeloj Europi…

Slovačka je zatvorila škole, trgovine i granicu prije svih ostalih europskih država, osim Italije. Političari su počeli nositi zaštitne maske prije nego što ih je vlada učinila obaveznima i te su mjere urodile plodom, piše Bloomberg. Šest tjedana nakon prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva.

“Ključ je u brzini”, rekla je Eva Schernhammer, voditeljica Odjela epidemiologije Medicinskog sveučilišta u Beču.

“Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Slovačka je po tom pitanju napravila pravu stvar”, izjavila je. Bratislava je zatvorila škole dva dana nakon što je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze i tjedan dana prije ostatka zemlje, a čelnik regije Bratislava Juraj Droba rekao je kako ga je na to potakla situacija u Italiji. Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je da se na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantenu. Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza koronavirusom.

Kao i mnoge europske zemlje i Slovačka ovih dana popušta mjere kako bi oporavila gospodarstvo, a čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa Martin Smatana rekao je kako se virus u većini populacije ne širi. “Ako se trend nastavi, moći ćemo reći da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa među  najboljima u svijetu”, rekao je Smatana.

G.S.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × četiri =