Podijeli

Lideri 27 zemalja Europske unije nakon višesatnih razgovora dogovorili su se oko britanskog zahtjeva o odgodi Brexita, javlja BBC…

Velikoj Britaniji omogućena je odgoda Brexita. Doduše, radi se o tek nekoliko tjedana, a i tu postoji više opcija.

Britanija je, podsjetimo, Europsku uniju trebala napustiti krajem ovog mjeseca. No, nitko ne zna kako će izlazak izgledati, sporazum još nije postignut, a to je opcija koja najmanje odgovara Velikoj Britaniji. Zbog toga je Theresa May od Europske unije tražila odgodu izlaska.

Kako sada stvari stoje, Britanija neće moći odlagati izlazak dalje od 22. svibnja. Nakon tog datuma se, naime, održavaju izbori za Europski parlament. Ukoliko bi Britanija ostala u EU, izbori bi se i na otoku trebali održati što nikome ne odgovara.

Donald Tusk je putem Twittera večeras objavio kako će primiti Theresu May.

Dogovor je postignut nešto prije ponoći, a Velika Britanija mora ispuniti jedan važan uvjet kako bi dobila pravo na dulju odgodu Brexita.

Naime, Britaniji je odgođen Brexit do 22. svibnja, ali pod uvjetom da britanski parlament idući tjedan prihvati sporazum o izlasku iz Europske unije. Taj sporazum je već više puta odbacivan u britanskom parlamentu, a bez njega prijeti Brexit bez sporazuma.

Ako britanski zastupnici još jednom odbace sporazum, vrijeme za izlazak iz Europske unije se skraćuje te Velika Britanija EU mora napustiti do 12. travnja.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest − 5 =