EU ISTRAŽIVANJE: Dalmatinci rekorderi po visini u svijetu, evo u kojem gradu u Hrvatskoj žive najviši ljudi

'Na tjelesnu visinu utječu pozitivni i negativni aspekti koji utječu na rast i razvoj djece. Pozitivni su povećanje kvalitete prehrane, odnosno količina unesenih kvalitetnih aminokiselina, a negativni je slaba zdravstvena skrb. Ključan utjecaj na visinu je genetska struktura...

Podbiokovlje-Hrvatska-foto-Facebook
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Mladići iz Dalmacije trenutno su najviše osobe na svijetu u dobnoj kategoriji od 18 godina. Pokazalo je to veliko antropometrijsko istraživanje među 1803 mladića i 782 djevojke u 66 škola u 23 grada, dobi od 17 do 20 godina koje je proveo Fakultet sportskih studija Masarykova sveučilišta u češkom Brnu, Gimnazija u Metkoviću, Fakultet sporta u crnogorskom Nikšiću i Ekonomska škola iz crnogorskog Bara…

Istraživanje, koje se provodilo u svim hrvatskim obalnim županijama i u Karlovačkoj županiji, pokazalo je da u Splitsko-dalmatinskoj žive najviši mladići, a prosjek je nevjerojatnih 184,1 centimetar, dok su – ako promatramo srednju visinu po gradovima – rekorderi Makarani: onamo je prosjek visine muških srednjoškolaca čak 187,6 cm.

Znanstvenici za usporedbu navode da je prosječna visina 18-godišnjih Nizozemaca (muškaraca), koji su među najvišim ljudima na svijetu, 182,4 cm. Istraživanje je pokazalo i da je prosječna visina mladih muškaraca u Hercegovini i Crnoj Gori je 183,4 cm.

Inače, u spomenutom istraživanju najniži mladići rastu u Karlovačkoj županiji – 180,6 cm, a najviši 184,1 cm u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prosjek za djevojke je 168 centimetara.

Dr. sc. Stipan Prce, kineziolog iz metkovske gimnazije koji je radio na istraživanju, kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je ključna stvar u visini Dalmatinaca je genetska.

‘Na tjelesnu visinu utječu pozitivni i negativni aspekti koji utječu na rast i razvoj djece. Pozitivni su povećanje kvalitete prehrane, odnosno količina unesenih kvalitetnih aminokiselina, a negativni je slaba zdravstvena skrb. Ključan utjecaj na visinu je genetska struktura.

Podbiokovlje-Makarska

To je područje gdje su Dalmatinci dobri i to je osnova za pretpostavku koja govori o daljnjem rastu. S obzirom na to da su zemlje zapadne Europe dosegnule svoj maksimalan genetski potencijal, treba očekivati da ćemo za 10 godina, odnosno u sljedećem istraživanju, unaprijediti našu tjelesnu visinu. To ćemo napraviti kroz napredak u zdravstvenoj skrbi, kao i podizanjem BDP-a, što će nam omogućiti iskorištenje punog genetskog potencijal’, kazao je Prce.

Najviši mladići u Dalmaciji u prosjeku imaju; Makarska – 187,6 cm, Imotski – 186,2, Metković – 184,Šibenik – 184,2, Split – 183,8, Dubrovnik – 183,7.

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 12 =